Нормандската четворка се събра заради Украйна и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10735199 www.24chasa.bg
Политически съветници на лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия преговарят в Париж

Политически съветници на лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия (Нормандската четворка) се събрахаха в Париж, за да обсъдят напрежението между Русия и Украйна, предаде БНР.

Това е първа среща от повече от шест месеца, а дипломатически съветници на ръководителите на четирите държави водят преговори за уреждане на конфликта.

"Ситуацията е много напрегната" - предупреди днес в Сената френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, който обеща масивни санкции срещу Русия, ако посегне на териториалната цялост на Украйна, като в същото време наблегна, че трябва да се направи всичко да се поднови диалогът с Москва.

Целта на срещата на страните от "Нормандската четворка" е да прецени нагласите на Русия към диалог, особено пред очаквания в петък телефонен разговор на френския президент Макрон и руския му колега Путин. Ако участието на Русия в нормандския формат се смята за "окуражаващо" според Елисейския дворец, полето за действие е твърде тясно след настояването на Русия да обсъжда рамката на европейската сигурност само със САЩ.