СОС реши: Пазарът пред РУМ на бул. "Черни връх" остава

https://www.24chasa.bg/novini/article/10741063 www.24chasa.bg
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

След 3-часови дебати Столичният общински съвет реши да запази пазарчето пред бившия РУМ на бул. "Черни връх".

Общинското дружество "Пазари Запад" трябва да изготви концепция за модернизация на пространството, която след това да бъде подложена на обсъждане.

Повод за дебатите, които се превърнаха в политически, стана доклад, внесен от представители на ГЕРБ, БСП и "Патриоти за София" в СОС, който предвижда запазване на пазара. Междувременно обаче кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, който е от "Демократична България", е изпратил преди една година предложение за изработване на нова схема за мястото, според която на терена остават 8 павилиона, а 3/4 от него става зона за събития със сцена.

В началото на тази година обаче жители на района и търговци научават за предложението на Павлов и започват да събират подписи с искане за запазване на пазара. Те сезират председателя на СОС Георги Георгиев с 1500 подписи в подкрепа на запазването на пазара. Затова представители на мнозинството с подкрепата на част от опозицията в СОС подготвят доклад, според който пазарът се запазва.

От "Демократична България" обаче настояха да не се изземват функциите на районния кмет, който е мажоритарно избран, да не се бърза и да се организира обществено обсъждане по темата, на което да бъдат представени на жителите различните концепции.

"В момента мястото е в безобразно състояние, запуснато е и мръсно. Районният кмет имаше една година да организира обществено обсъждане. Този пазар съществува от над 30 г. Предлагаме не само да го запазим, но и там да се инвестира, за да се превърне в истинска пазарна площадка. Това ще стане, след като "Пазари Запад" изготвят концепция, която след това ще бъде подложена на обсъждане в комисиите на СОС", обясни шефът на комисията по икономика Николай Стойнев.

Управлението на пазар, събиране на такси от търговците, поддръжка на чистота - това са неприсъщи за районен кмет дейности. Спорът е по процедурата, а не по същество. Няма причина да се чака още, защото предлагаме да се запази пазара, а не да правим балетна школа на негово място, например, посочи пък шефът на енергийната комисия в СОС Прошко Прошков, който е и бивш кмет на "Лозенец".

"Нека да изложа фактите - първо на 13 януари 2021 г. кметът на "Лозенец" внася в НАГ предложение за изработване на нова схема, която предвижда на мястото на пазара да има сцена за събития на открито. В края на 2021 г. гражданите узнават за това намерение и събират 1500 подписи с искане пазара да се запази и ме сигнализират. Направих проверка и установих, че предложението на районния кмет предвижда 3/4 от терена на пазара да се заеме от тази сцена. След това заявих публично, че ще направим необходимото за запазване на пазара", обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

Междувременно е стартирана втора подписка в подкрепа на предложението на районния кмет.

"Дискутирате 3 часа и това показва, че е нужно повече време за обсъждане. Какво налага това бързане? Поисках премахване на тези павилиони там, които са незаконни след нещастния случай, при който загина дете на бул. "Гешов" заради кабел, захранвал преместваем обект. Имаме чудесен шанс да направим нещо ново на това място. Призовавам ви да не бързате. Не съм внесъл доклад с предложение до вас, защото не е завършил експертния разговор по темата. Изпратил съм предложение до НАГ, но оттам няма отговор. Това мое първоначално предложение се използва по повратен начин. Защо тази площадка ще се управлява от "Пазари Запад", които се намират на другия край на София? Защо там да не се организират фермерски, коледни, занаятчийски или хоби пазари. Нека да дадем възможност на жителите на района да си кажат мнението", настоя кметът на "Лозенец" Константин Павлов.

В крайна сметка с 47 гласа "за", 11 "против" и 2 "въздържал се" предложението за запазване на пазара бе прието.