Фойерверки в София вече само след разрешение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10741102 www.24chasa.bg
Новогодишна заря в столичния район "Студентски".

Използването на пиротехнически средства и организирането на частни зари в София вече ще става само след разрешение от районен кмет. То трябва да бъде подадено 10 дни преди събитието, а районният кмет има право да разреши или да не разреши използването на фойерверки. Това предвиждат промени в наредбата за обществения ред в София, които днес бяха одобрени от Столичния общински съвет.

Забранява се провеждането на заря в междублокови пространства, близо до училища, детски градини, социални домове, болници и храмове.

Така фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви
пиротехнически средства от категория F2 и F3 ще могат да се използват само на Нова година до 2 ч сутринта на 1 януари или след предварително подадена заявка в съответната районна администрация.

Предвиждат се и глоби за нарушителите - от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за юридически - от 3000 до 10 000 лв.

"Благодаря на всички вносители на промените, които са от различни политически сили в СОС. В продължение на 4 месеца с тях проведохме много заседания на работната група, която трябваше да изготви новите правила. Проучихме опитът на всички държави в ЕС и възприехме консервативен подход. Най-важната ни цел е да предотвратим тежките инциденти и да защитим най-уязвимите - малките деца, особено тези с проблеми от аутистичния спектър, хората с психически разстройства и животните. Предвидили сме механизми за контрол, за който ще отговарят районните кметове, Столичния инспекторат и МВР. По закон ние не можем да контролираме продажбата на пиротехнически средства, а само употребата им", обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

Той не скри, че очаква новите правила да бъдат обжалвани в съда.