Шефът на парламента запали свещ за жертвите на Холокоста

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743280 www.24chasa.bg
Никола Минчев пали свещ за Роза Познер - една от 6-е милиона еврейски жертви, загинали по време на Холокоста.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев запали свещ на възпоменателна церемония в памет на жертвите на Холокоста в Аула Магна на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преди това той държа реч, в която припомни за историческите събития, свързани с преследването на евреите в Европа и тяхното спасяване в България.

Той подчерта, че прадядо му Сирко Станчев е сред 43-мата български депутати, които през 1943 г. подписват обръщението против изселването на българските евреи, инициирано от подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев. Спасяването на българските евреи е дело не само на група депутати, на Българската православна църква и на отделни интелектуалци, а на цялото българско общество, каза Минчев. 

В церемонията за отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, организирана от израелското посолство в България и Софийския университет, участваха и заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, която е и национален координатор за борба с антисемитизма, председателят на организацията на евреите в България "Шалом" д-р Алексанър Оскар и посланикът на Германия Кристоф Айхорн.

Речите на домакините на събитието - ректорът на Софийския университет проф Анастас Герджиков и посланикът на Израел в България Йорам Елрон бяха посветени на това защо не бива да се забравят жертвите на нацисткия режим и трагичната съдба на евреите през първата половина на миналия век, за да не се допусне никога подобно нещо в историята.
Всички официални представители на церемонията запалиха свещи, персонално посветени на една от жертвите сред 6-е милиона евреи, загинали по време на Холокоста.

Равин Йоел Ифрах от Софийската централна синагога прочете стихове от Псалтира, а равин Йосеф Саломон от Еврейския център "Хабад" изпя молитва за упокой на душите на загиналите.

Церемонията продължи с лекция на тема „Нацистите във възход: съвременни тенденции и обяснения на европейската крайна десница“ и видео с разказ на оцелелял от Холокоста, както и представяне на изложбата „Шоа: Как е било възможно това от човешка гледна точка?“ на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем.