Европейският съюз разреши COVID хапчето на Pfizer за лечение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743312 www.24chasa.bg
COVID Хапчето на "Мерк" стана второ одобрено в лекарство Снимка: Пиксабей

В четвъртък лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина за използването на антивирусното Covid хапче на Pfizer Inc за лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус.

Комитетът по лекарствата за хора  на Европейската агенция по лекарствата препоръча издаване на условно разрешение за употреба на пероралното антивирусно лекарство Paxlovid за лечение на Covid-19, разработено от компанията Pfizer.

Одобрението на Covid хапчето на Pfizer от Европейската агенция по лекарствата (EMA) позволява на държавите членки на ЕС да прилагат лекарството, след като регулаторът даде насоки за употребата му при спешни случаи още в края на миналата година.

Италия, Германия и Белгия са сред шепата страни от ЕС, които вече са закупили лекарството, посочва Ройтерс.

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на Covid-19. То съдържа две активни вещества - PF-07321332 и ритонавир (ritonavir), в две различни таблетки. PF-07321332 действа, като намалява способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19) да се размножава в тялото, докато ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на нива, които засягат размножаването на коронавируса.

При достигането до заключението си CHMP оцени данни от проучване, включващо пациенти с Covid-19, което показва, че лечението с Paxlovid значително намалява хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат поне едно основно състояние, което ги излага на риск от тежко Covid заболяване.

По-голямата част от пациентите в проучването са били заразени с варианта Делта. Въз основа на лабораторни изследвания се очаква Paxlovid също така да бъде активен срещу Омикрон и други варианти, посочва EMA.

Профилът на безопасност на Paxlovid е благоприятен и нежеланите реакции като цяло са леки. Известно е обаче, че ритонавир оказва влияние върху действието на много други лекарства и предупрежденията и съветите са включени в продуктовата информация на Paxlovid.

Комисията за лекарства за хората към EMA заключи, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете за одобрената употреба и сега ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия за бързо вземане на решение, приложимо във всички държави членки на ЕС, съобщи БНР.

Швеция реши да не препоръчва ваксинация срещу COVID-19 на деца между 5 и 12 години

Шведските власти решиха да не препоръчват ваксинация срещу коронавирус на деца във възрастовата група 5-12 години, заяви днес Агенцията по обществено здравеопазване, аргументирайки се, че ползите не надвишават рисковете, предаде Ройтерс.

"Предвид познанията, които имаме сега, предвид малкия риск от сериозно разболяване при децата, не виждаме да има някаква очевидна полза да ги ваксинираме", каза на пресконференция Брита Бьоркхолм от шведската здравна агенция.

Тя заяви, че решението може да бъде преразгледано, ако изследванията се променят или ако нов вариант на коронавируса промени пандемията. Децата от високорискови групи може да бъдат ваксинирани.

Вчера Швеция регистрира над 40 000 нови случая на КОВИД-19 - едно от най-високите нива от началото на пандемията. Въпреки че при четвъртата вълна на коронавируса страната отчита ежедневни рекорди в броя на новите случаи, здравната система не е подложена на същия натиск, както при предишните вълни. От началото на пандемията в страната са регистрирани почти 16 000 починали от КОВИД-19.