Египетско мобилно приложение учи незрящи хора да готвят

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743406 www.24chasa.bg
Незрящи хора се учат да готвят

Мобилното приложение "ЕлХала" (Еl7alla) е първото в Египет и Близкия изток, което учи хора със зрителни увреждания да готвят, пише в. "Ал Ахрам".

Създателката му Еман ел Хусеини има докторска степен по реставрация и археология, но решава да смени академичната кариера с готварството през 2017 година.

Решението й е свързано с тежкото здравословно състояние на баща й по това време. Той страда от проблеми със сърцето и Еман започва му помага, като му приготвя подходяща храна.

Благодарение на онлайн курсове, водени от професионални готвачи, 47-годишната египтянка овладява не само различни рецепти, но и изкуството да сервира ястията красиво. "Всички ние се храним първо с очите," припомня тя.

Сестрата на Еман Исраа е професионален фотограф и двете с общи усилия създават кулинарен блог, наречен "Гоуа Елхала" (Gowa El7alla), което в превод означава "в тенжерата". Впечатлени са от американката Кристин Ха - първия сляп участник в шоуто "Мастър шеф" (MasterChеf) и победител в третия му сезон, a по време на пътуване до Мадрид забелязват звуковите сигнали на светофарите, които помагат на незрящите хора да пресичат.

Постепенно назрява идеята да издадат готварска книга за слепи. Еман ел Хусеини я представя на Министерството на културата на Египет и през 2019 година книгата, написана на брайл излиза от печат. Тя съдържа както рецепти, така и правила за безопасност в кухнята.

След началото на пандемията двете сестри, с помощта на специалисти, разработват първото аудио мобилно приложение, което учи незрящи хора да готвят. "Екипът ни е изключил зрението като сетиво от описанието на рецептите. Използват другите четири сетива за описанията. Всички рецепти са представени от любители или професионални готвачи със зрителни увреждания," обяснява Еман.

Приложението има две основни части - безплатни готварски рецепти и уроци по готвене. Първата цел е да бъде разпространено сред незрящите хора в Египет, а по-късно в арабския регион.

Софтуерът вече е наличен за устройства с операционна система Андроид (Android), а версията за АйОЕс (iOS) в момента се разработва. "Мечтата ми е всички хора, които са незрящи или имат зрителни увреждания да се чувстват независими и да могат да се справят сами с приготвянето на храна и с всекидневните задачи в кухнята," казва Еман ел Хусеини.