Сотир Цацаров: Трябва да се намери механизъм за разследване на главния прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743582 www.24chasa.bg
СОТИР ЦАЦАРОВ

Трябва наистина да се намери ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, смята председателят на Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ в оставка Сотир Цацаров, който взе участие в днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. Цацаров коментира предложението на управляващите, вписано в плана за възстановяване, съдия да поеме временно прокурорски функции, за да разследва ръководителя на държавното обвинение, ако има съмнение за евентуално извършено нарушение. "Въпросът е кой ще бъде този съдия и как ще бъде избран. На него му трябва апарат за разследване. Един човек не може да седне на едно бюро и да кажем, че ще разследва друг човек. Става дума за събиране на доказателства", посочи той.

Според него предложението за закриване на специализираното правосъдие и създаването на нова агенция с разследващи функции няма да бъде от полза за борбата срещу корупцията. Мястото на антикорупционния орган е в ДАНС, смята Цацаров. Той допълни още, че експерти са подготвили нов антикорупционен закон, който ще бъде изпратен като предложение за обсъждане до депутатите в парламента.

Малко по-рано председателят на КПКОНПИ беше изслушан от депутатите от парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията, където разясни мотивите си да се оттегли от поста, считано от 1 март. Цацаров посочи, че решението му да подаде оставка не е свързано с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Той коментира още, че две седмици преди да обяви решението си публично е информирал за това лидерите на парламентарно представени партии, без тези на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а десет дни преди оставката също и президента Румен Радев.