Задължителен изпит само за фармация и медицина в Софийския

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743728 www.24chasa.bg
Софийският университет прие правилата на кандидатстудентската кампания. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

l Матурата важи за останалите 118 специалности, сред тях пак е и правото

l Нова бакалавърска програма - “Анализ на данни”

Матурата не може да послужи за прием на студенти само за специалностите “Медицина” и “Фармация” в Софийския университет за учебната 2022/2023 г. За тези две специалности ще има изпити по биология и химия.

Оценките от държавните зрелостни изпити ще се признават като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми. Това реши Академичният съвет на вуза. Така трета година вече в специалността “Право” ще се влиза с оценки от матурата.

С оценките от изпитите по биология и химия ще се кандидатства и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Изпити ще има и по други специалности - по математика за Факултета по математика и информатика, Физическия и Стопанския факултет, по физика за Физическия факултет, както и по английски, немски, френски, испански и италиански език. Те обаче ще са алтернатива на матурите, т.е. младежите може да кандидатстват и само с оценката от зрелостния изпит.

Първата изпитна сесия на Софийския университет ще се проведе на 3 април. Втората ще е на 28 и 29 май, а юнската - на 4-и, 5-и и 11-и.

През учебната 2022/2023 г. Софийският университет ще има една нова бакалавърска програма - “Анализ на данни”. Специалността ще се изучава във Факултета по математика и информатика само в редовна форма в продължение на 8 семестъра. Приемът ще става по избор с оценка от матурата по математика, по информатика или по информационни технологии или с оценка от кандидатстудентски изпит по математика.

Първата по рода си у нас програма има за цел да подготвя специалисти, които умеят да събират и анализират данни за вземане на информирани решения и изграждане на модели за бъдещи действия на базата на солиден математически апарат, съчетан с методи на статистиката, информатиката и съвременните информационни технологии, обясниха от висшето училище. Планира се специалността да е съвместна между Софийския и Техническия университет.

На 5 юли ще бъде обявено първото класиране на кандидат-студентите. Резултатите от втория и третия етап ще бъдат оповестени на 12 и 19 юли.