Сингапур се надява да намали отпадъците с такса за найлоновите торбички

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743863 www.24chasa.bg
Такса за найлоновите торбички СНИМКА: Ненко Станев

Сингапур препоръча днес на супермаркетите да започнат да въвеждат такса за найлоновите торбички, предаде Ройтерс. Тази стъпка цели да намали въглеродните емисии в малката страна, която годишно произвежда огромно количество отпадъци.

През 2018 година проучване на Сингапурския съвет за околна среда установи, че потребителите занасят вкъщи 820 милиона найлонови торбички от супермаркетите всяка година, което се равнява на средно по 146 торбички на човек.

Националната агенция за околна среда предложи от идната година супермаркетите да таксуват всяка торбичка с 5 до 10 сингапурски цента.

Такова прекомерно потребление е неприемливо. То не само използва ресурси, но и увеличава въглеродните емисии в Сингапур, когато те (торбичките - бел. ред.) се изгарят в заводите за преработка на отпадъци за производство на енергия, според агенцията.

Сингапурските домакинства и бизнесът са изхвърлили около 200 000 тона найлонови торбички както през 2019, така и през 2020 година. Това е достатъчно, за да се запълнят 400 басейна с олимпийски размери, съобщи Националната агенция за околната среда. Според оценката на експертите две трети от отпадъците са найлонови торбички.

Чистият и зелен Сингапур изгаря почти всичките си нерециклируеми боклуци, като пепелта и някои твърди отпадъци се транспортират до близкия остров Пулау Семакау. Очаква се обаче капацитетът му да бъде запълнен до 2035 година.