Протест срещу построяването на завод за изгаряне на отпадъци в Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743927 www.24chasa.bg
КАДЪР: БНТ

Стотици жители на Павликени и съседните населени места се събраха на протест пред сградата на общината. Хората са против изграждането на завод за производство на каменна вата, в който обаче ежедневно ще бъдат изгаряни над 1000 тона битови отпадъци.

Проектът предвижда инсталацията да бъде изградена на по-малко от километър от село Върбовка. Хората са категорични, че, ако тя заработи, ще замърси въздуха, водата и земята за десетилетия напред.

Междувременно на общинска сесия днес съветниците приеха декларация, с която подкрепят хората, но заявиха, че оттук нататък всичко е в ръцете на екоминистерството.

"Протестираме срещу изграждането на огромна инсталация в центъра на Северна България, един от най-плодородните райони. Най-страшното е комплексното, дълготрайно и натрупващо се въздействие на цялата Менделеева таблица, плюс изключително токсични и канцерогенни вещества, отделяни в огромни количества", заяви Владислав Иванов от Сдружение "Зелено Павликени".

"Оттук насетне освен местен референдум, успешен, правомощията на общината, няма какво, всичко е в ръцете на Министерството на околната среда и водите", допълни кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов.