Брендо се подмладил с 1 г. в паспорта си от Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743945 www.24chasa.bg
В документа за закрила от юни 2021 г. Брендо е роден на правилната дата - 8 октомври 1964 г.

Издание от Истанбул твърди, че кокаиновият крал платил 305 хил. долара на бивш агент от спецслужбите, за да лобира пред властите да му издадат документи

Евелин Банев-Брендо има и турски паспорт. Това твърди истанбулското издание “Бакъркьой” и прилага снимки на документа. Информацията беше публикувана първо в “България Днес”.

Проверка на “24 часа” показа, че на документите от публикацията в турското издание годината на раждане на Брендо е сменена.

“Бакъркьой” се позовава на информация от собственик на петролна компания. Той твърди, че бивш служител на националната разузнавателна агенция, посочен като Мустафа Б., е съдействал за издаването на паспорта на Брендо. Мустафа имал контакти с високопоставени служители в държавата и лобирал за Брендо, който преговарял за убежище в Турция от януари 2021 г. Твърди се още, че Мустафа Б. е получил общо 305 хил. долара в брой, а плащането е от фирма в Дубай.

Намесено е и името на Симо Карайчев, който е брат на Брендо и беше подсъдим с него за пране на пари от наркотрафик в България. Според източниците на “Бакъркьой” Евелин Банев е упълномощил Карайчев да го представлява в Турция. Братът дори бил регистриран като клиент в една от адвокатските колегии в Истанбул.

Твърди се, че всички документи по издаването на документите на Брендо са фалшиви, включително и историята в заявлението.

Евелин Банев беше арестуван в Украйна през септември миналата година. Тогава украинската полиция съобщи, че е издирван заради присъди за наркотрафик, а при обиск в наетата от него къща беше намерена плантация с марихуана. По-късно съдът освободи Банев, защото имал украински паспорт, а законите в държавата не позволяват екстрадирането на техни граждани. Брендо се издирва от три държави - Италия, Румъния и България по присъди за трафик на кокаин и пране на пари. Така и не стана ясно каква е съдбата на беглеца от правосъдието след освобождаването му. 

Министерството на правосъдието и прокуратурата в България нямат информация Брендо да е станал турски гражданин, казаха за “24 часа” от двете институции.

В публикацията на “Бакъркьой” са приложени три документа - за временна закрила, лична карта и паспорт. На всички е неговата снимка. На първия са описани коректно данните му, майката, бащата и датата на регистрация на документа - 17 юни 2021 г. - три месеца преди ареста му в Украйна.

На личната карта и паспорта обаче рождената дата на Брендо е различна от оригиналната му - 8 октомври 1964 г. според регистрите в България и документите му, издадени у нас. На турските документи е посочена 1965-а. За разлика от червения паспорт и личната карта в документа за временна закрила годината му на раждане е изписана коректно - 1964-а. Според снимките документите са издадени още през 2018 г., когато Брендо все още беше в България и делото срещу него не беше приключило на последна инстанция.

В документа за временна закрила пише, че Банев е женен, но не е посочена съпругата му. У нас той имаше брак с Моника Добринова, от която са децата му.

Официално са разведени от 20 г., а бившата му съпруга още тогава смени фамилията си с моминската.