Финландия започва да облекчава ковид мерките от началото на февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/10745375 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Финландия ще започне постепенно облекчаване на ограниченията, въведени заради КОВИД-19, още от 1 февруари вместо от средата на февруари, както планираше първоначално, на фона на наблюдаваното разтоварване на болничната система, съобщи снощи правителството, предаде Ройтерс.

На 18 януари министър-председателят Сана Марин обяви, че Финландия ще започне да разхлабва мерките от средата на следващия месец, но признаци на стабилизиране в нивото на заболеваемост в страната накараха правителството да промени плановете си, предава БТА.

"Тежестта върху интензивните отделения се промени в по-добра посока", заяви финландският министър на социалните грижи и здравеопазването Хана Саркинен пред репортери.

Тя уточни, че правителството е решило да започне предпазливо облекчаване на ограниченията, като се предвижда работното време на ресторантите да бъде удължено до 21 ч. вместо 18 ч сега. Освен това се препоръчва на местните власти да позволят отварянето на културни и спортни центрове като фитнеси, плувни басейни и театри от началото на февруари.

Финландия остава сред страните по света, които са най-слабо засегнати от пандемията. Според данни на здравните власти на страната досега във Финландия са регистрирани 470 665 случая на КОВИД-19 при население от 5,5 милиона и 1919 смъртни случая.