Космическото управление на Китай представи бяла книга за развитието на космонавтиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/10746244 www.24chasa.bg
Изграждането на китайската орбитална станция навлезе в ключов етап и на борда ? са били вече шестима тайконавти СНИМКА: Радио Китай

На 28 януари Космическото управление на Китай представи петата по ред бяла книга за развитието на космонавтиката в страната. В нея са представени постиженията в космическите изследвания и проекти от 2016 до 2021 г., както и задачите, политиките, мерките и плановете за международен обмен и сътрудничество в сферата през следващите пет години, информира Радио Китай.

У Янхуа, заместник-директор на управлението, каза, че от 2016 г. до декември 2021 г. са изпълнени общо 207 космически изстрелвания с ракети-носител от серията „Чанджън“, от които 96,7% са били успешни. Изграждането на китайската орбитална станция навлезе в ключов етап и на борда ѝ са били вече шестима тайконавти. Успешно е изпълнен проектът за изследване на Луната, системата за глобално позициониране „Бейдоу“ бе завършена окончателно, мрежата от сателити за наблюдение на Земята с висока разделителна способност също работят нормално, посочи У Янхуа.