Лазар Лазаров: Вдигането на осигурителния доход не е проблем за никой бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/10749739 www.24chasa.bg
Лазар Лазаров

Ние също водим разговори с представители на ИТ бизнеса и там също има различия. Вдигането на максималния осигурителен доход не е проблем, повишаването въобще не би се отразило толкова. Ако вземаш заплата от 4-5 хиляди лв. това, че осигурителният ти доход скача от 3000 на 3400 лв. няма да се отрази значително, все пак това е и граница, върху която се изчисляват и обезщетенията.Това няма да доведе до проблем във функционирането на който и да е бизнес.

Това каза в студиото на "Лице в лице" по БТВ зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

В този размер е въведен през 2019 г., не беше повишен за 2020 г., а тогава никой не знаеше че ще имам такива притеснения, сързани с функционирането на икономиката и здравеопазването. 2021 г. той също не беше повишен, а същевременно това би довело до намаляване на мотивацията на хората да се осигуряват на реалните си доходи. 

Само 13 % е увеличението и отдавна средната работна заплата ги е надхвърлила.

Пенсионерите получават по-висока лична пенсия след преизчислението  в сравнение с пенсиите от м.г.. Увеличението е от 8.8% до 22.3% за различните пенсии, а средното е 12.9 на сто, посочи зам.-министърът. Това преизчисление отчита приноса на лицето в осигурителната система и е естествено да има различия в получаваните пенсии. Затова има огромни различия. Няма нито една грешна пенсия.

От януари до юли всички ще получават своята преизчислена пенсия, плюс ковид добавка от 60 лв. до края на юни, докогато е удължено и извънредното положение. Ще получат и изравняваща сума, която да компенсира ковид добавките от 120 лв., които се получаваха до декември.

Юли предстои осъвременяване на пенсиите минимално с 6.1%. Тогава след анализ ще бъде анонсирана и идея за реформа в пенсионната система.

Няма процес по затваряне на кризисните социални домове заради високите сметки за ток, каза още Лазал Лазаров. Причината е в значимо увеличение на разходните стандарти - между  26 и 38 на сто. С тези средства социалните услуги имат възможнст да посрещнат техните разходи. Освен увеличените средства  те могат да се възползват и от компенсирането на небитовите потребители заради високите цени на енергията.