Мая Манолова: Има нужда от нов социален проект, няма аз да съм лицето му

https://www.24chasa.bg/novini/article/10750905 www.24chasa.bg
Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Бившият омбудсман Мая Манолова не отрече в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви, че се готви нов политически проект с нейно участие.

"Има нужда от нов, голям, мащабен, социален проект, който да защити хората в условията на икономическа и социална криза. Водят се разговори в момента. В този проект ще се включат различни организации. Ако ме питате дали "Изправи се.БГ" ще са част то него - да, ще бъде, но не аз ще бъда лицето на този проект. Търси се много широко обединение", посочи Манолова.

Преди време се появиха информации, че лидер на бъдещата формация вероятно ще е служебният вицепремиер Атанас Пеканов, но той категорично отрече с обяснението, че мястото му е в научните среди, а не в политиката.

Манолова не каза дали новата формация се прицелена в недоволни от политиката на БСП социалисти. И лаконично коментира: "Вътрешнопартийните процеси в БСП не са източник и двигател на тези процеси. Факт е, че партията на Нинова не изпълнява ролята си да защитава работещите хора, пенсионерите и уязвимите."

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" отправи критика към правителството, че то не се занимава с важните за хората проблеми.

"На ръба сме на цунами от социални проблеми. И това е камбаната, която бием от ИБГНИ, защото властта не се занимава именно с тези проблеми на обикновените хора. Те се занимават с всичко друго, но не и с инфлацията, не и с повишените сметки, не и със задлъжняването, не и със страховете на хората", коментира Манолова.

По думите й няма държава в Европа, която да не се е заела незабавно с компенсации – и на социалните институции, и на бизнеса, и на домакинствата. И напомни, че там бяха замразени цените, но не чрез мораториум, а с това, че държавата е поела цялото увеличение.

"Не виждаме абсолютно никакви мерки в следващия бюджет, които да решат най-голямата болка и страх на хората", посочи Мая Манолова.

Обект на критиките й стана и законът за енергетиката, който определя броя на членовете на КЕВР. Сега новото ръководство на регулатора влиза с много по-голям бюджет от около 90 млн. лв., но с намален състав, изтъкна тя и попита: "Какво ще правят с тези пари. Може да смятат да плащат загубени дела на КЕВР и да се облагодетелстват топлофикации, свързани с Ковачки, ВЕИ-та, Топлофикация София."

Според нея "трябва да се определят енергийно бедните и те да бъдат подкрепени или да се подпомогне бизнесът". Може да има преференциална цена за домакинствата до определен праг. Друго, което може да се направи, е от енергийния микс на АЕЦ „Козлодуй“ да се пренасочи евтиният ток към вътрешния пазар, вместо да се трупат свръхпечалби", предложи още Манолова.