Москва готова да превземе Украйна до 2 седмици

https://www.24chasa.bg/novini/article/10750999 www.24chasa.bg

Президентът на САЩ е предупредил Украйна, че има само две седмици, за да се подготви за руска инвазия, съобщи в. “Дейли мейл”. Това е станало в двучасов телефонен разговор на Джо Байдън с украинския му колега Володомир Зеленски.

Информацията на американския лидер би означавала, че инвазията е насрочена да съвпадне с най-студените седмици в Източна Европа, когато земята ще бъде замръзнала, позволявайки на танковете и артилерията да маневрират лесно. Американски служители по-рано обявиха, че неподходящо топлата за сезона зима, изглежда, е забавила плановете за атака на Владимир Путин, като е превърнала региона в блато. Високопоставен служител на британското разузнаване пък предупреди, че руският лидер вероятно ще започне атака срещу Киев от Беларус, като използва като прикритие военните учения, които трябва да се проведат там следващия месец.

Британският разузнавач смята, че това

може да

съвпадне с

десантно

нападение

от Крим

След това десетки хиляди войници биха могли да се придвижат от изток с цел да превземат цялата страна.

Смята се, че Русия има между 100 000 и 120 000 войници, събрани в момента на границата. През следващите седмици може да пристигнат още 60 000 военни, ако не и повече.

“Със сигурност това не е просто тактика за преговори или празна заплаха, когато разполагате толкова много войски”, смятат анализатори.

След разговора на Зеленски с Байдън неназован украински източник твърди, че обаждането “не е минало добре”, защото президентът на САЩ е настоял, че атаката е неизбежна, докато Зеленски се стремял да омаловажи заплахата.

Байдън пък се опасява, че планът му за разполагане на до 8500 войници в Източна Европа може да удари на камък. Той е загрижен, че този ход може да бъде блокиран от страни - членки на НАТО, които се страхуват да приемат войски и

да вбесят Путин,

или от държави като Германия, които разчитат на Москва за 50% от своя газ.

На свой ред Владимир Путин заяви, че САЩ и НАТО не са отговорили на основните искания на Русия за сигурност в противопоставянето около Украйна, но е готов да продължи да разговаря.

Путин направи коментарите в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон след седмици на мълчание по темата.

Руският лидер е обявил, че ще проучи писмените отговори, предоставени от Запада, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

Русия пък може да направи опит за отцепване на части от Украйна, съобщи ТАСС. За целта в началото на февруари комисията на руския парламент по въпросите на евразийската интеграция ще обсъди призив към Путин, внесен от фракция на Комунистическата партия, за признаване като независими държави на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР).

Инициативата бе подкрепена от председателя на Комисията по международните въпроси Леонид Слуцки. Но той каза, че “такава свръхважна тема не бива в никакъв случай да се форсира”, а да се обсъди внимателно с участието на експерти.

Моделът за признаване като независими държави на отцепнически територии в бивши съветски републики бе приложен от Москва спрямо грузинските Южна Осетия и Абхазия след краткия руско-грузински конфликт през 2008 г. ДНР и ЛНР се самопровъзгласиха за независими през 2014 г. веднага след анексирането на Крим от Русия.