Проф. Кантарджиев: До седмица ще намалеят хората с COVID в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10751832 www.24chasa.bg
Тодор Кантарджиев. Кадър Би Ти Ви

До седмица в столицата оOVID случаите ще намалеят, а в Пловдивско ще се увеличат. Това заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Относно информацията за дете, заразено едновременно с коронавирус и грип, той заяви, че това не е прецедент, като са очаквали и у нас да се регистрират подобни случаи. Той успокои, че не е страшно, защото по начало децата карат заболяването по-леко.

Той потвърди, че новият подвариант на омикрон е по-заразен, но е малко вероятно да води до по-тежко боледуване.

„Най-много регистрирани случаи на омикрон има в Благоевград, където заболеваемостта е най-висока. Очаквам да прегори и случаите да започнат да намаляват. Нещо, което ще започне да става в София след седмица, а в Пловдивско – увеличаване на случаите”,каза проф. Кантарджиев.

Експертът определи регионалните мерки ,като положителни и навременни. Според него специализираната ваксина за омикрон е по-подходяща за хора с доказан имунен дефицит. Очаква новият препарат да повиши желаещите да се имунизират.

„В списание Cells излезе статия, която доказва, че хората, ваксинирани с досегашните ваксини – изграденият клетъчен имунитет, ги защитава от всички познати варианти на коронавируса. Омикрон ще мине през повече от половината население на Европа, като епидемията ще се превърне в ендемия “, допълни той.

Проф. Кантарджиев коментира, че бизнесът се е уморил от мерките на служебния кабинет и затова сега реагират по този начин.