Канадските шофьори на камиони организираха зрелищен протест срещу задължителната ваксинация (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10754219 www.24chasa.bg

Стотици канадски шофьори организираха снощи шествие с камиони към Отава в знак на протест срещу изискването за ваксинация за пресичане на границата със САЩ, предаде Франс прес.

Участниците в наречения от самите тях "Конвой на свободата", който привлича все повече внимание през последните дни, пътуват към канадската столица от най-отдалечените провинции на страната като Британска Колумбия и тихоокеанското крайбрежие, предаде БТА. Сборният пункт за протестиращите е Парламентарният хълм в центъра на Отава.

От средата на януари Канада и САЩ наложиха изискване за ваксинация срещу КОВИД-19 за шофьори на камиони, пресичащи границата между двете страни. Някои шофьори осъдиха въвеждането на изискването. Основателят на "Тесла" и "Спейс екс" Илон Мъск в четвъртък публикува съобщение в "Туитър" в подкрепа на канадските шофьори на камиони.

Канадските шофьори на камиони организираха зрелищен протест срещу задължителната ваксинация (Видео)

"Тези протести са национални по обхват. Те са с огромни мащаби. За съжаление имат поляризиращ характер", каза вчера началникът на полицията в Отава Питър Слоули. Той не можа да каже какъв ще бъде вероятният брой на камионите или протестиращите, но предупреди за "големи проблеми за безопасността на движението" в столицата и помоли хората да избягват да излизат по улиците. Слоули каза, че организаторите на протеста са казали на полицията, че той ще бъде мирен, но предупреди, че някои хора може да се присъединят към него с цел "подбуждане на омраза и насилие". Политици във федералната столица също могат да станат мишени, предупреди началникът на полицията.

Някои бизнеси вече са затворили врати за уикенда, съобщиха местни медии, които излъчиха кадри от пристигането на първите камиони близо до парламента.

Премиерът Джъстин Трюдо, който в момента се изолира след контакт с болен от КОВИД-19, в сряда защити изискването за ваксинация и отбеляза, че 90 процента от шофьорите вече са ваксинирани. Той нарече шофьорите, запътили се към столицата, "малко маргинално малцинство", чиито "неприемливи възгледи" не отразяват тези на мнозинството канадци.

Лидерът на консервативната опозиция Ерин О'Тул каза в четвъртък, че ще се срещне с някои от шофьорите на камиони.

Някои членове на крайнодесни групи отправиха заплахи в социалните медии и призоваха демонстраторите да последват примера на атаката срещу Капитолия в САЩ от 6 януари.

Канадската полиция се опасява, че мобилизацията на шофьорите на камиони ще продължи и след уикенда.

Канадският съюз на превозвачите - голяма организация в транспортната индустрия - каза, че повечето канадски шофьори на камиони са ваксинирани и изрази категорично неодобрение за протеста в Отава.