Ердоган назначи нов министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Абдулхамит Гюл

https://www.24chasa.bg/novini/article/10754246 www.24chasa.bg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Бекир Боздаг, член на управляващата Партия на справедливостта и развитието за министър на правосъдието, а също така смени шефа на Турския статистически институт, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турския Държавен вестник.

56-годишният Боздаг бе министър на правосъдието в периода 2013-2015г. и 2015-2017 г. Той бе и вицепремиер до 2018 година, преди постът да бъде премахнат като част от конституционните промени, които дадоха на Ердоган големи изпълнителни правомощия, предаде БТА.

Засега е известно, че бившият министър на правосъдието Абдулхамит Гюл е подал оставка, но не се посочват причините за това.

Благодаря на нашия президент Ердоган, че възлага поста на министър на правосъдието на мен. Нека Бог да ни помага, написа днес Боздаг в Туитър.

Ердоган отстрани от длъжност Саит Ердал Динчер като председател на Турския статистически институт (TUIK) по-малко от година след назначаването му и назначи Ерхан Четинкая на мястото му. Опозиционни партии и критици обвиняват TUIK, че се намесва в официалните данни като инфлацията по политически причини. Институтът отхвърли тези твърдения, но анализатори започнаха да правят алтернативни изчисления на инфлацията.

Изпаднала във валутна криза, Турция е ударена от повишаваща се инфлация, която се очаква да достигне 20-годишно рекордно ниво от 47% през януари, отбелязва Ройтерс.