Първата група от 30-ата българска антарктическа експедиция се завръща утре от Ледения континент

https://www.24chasa.bg/novini/article/10754440 www.24chasa.bg

Утре, в 14 часа утре, на терминал 2 на летище София, с полет KL3077 от Амстердам, се завръща първата група участници в 30-ата Национална антарктическа експедиция, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев във фейсбук профила на Българския антарктически институт. Тези, които се завръщат са ветеранът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците - Николай Николов, Павел Григоров, Марчо Паунов, Мирослав Хутев, Асан Брахимбашев, Асан Топалски, Александър Найденов, Юлиян Башев и Явор Цветанов. 

"Групата разполагаше с ограничено време, поради двадесетдневния принудителен престой в уругвайската база "Президенте Артигас", на съседния остров Кинг Джордж, поради неблагоприятни атмосферни условия, но успешно реализира планираните задачи - изграждане на основите на новия Лабораторен блок на базата, монтирането на транспортен лифт от брега до строежа и пускането в експлоатация на екологична мини ВЕЦ, подаваща част от необходимата за функционирането на базата електроенергия", съобщава проф. Христо Пимпирев.

Той информира, че в момента в базата ни "Св.Климент Охридски" на остров Ливингстън са още 14 участници в българската експедиция, които изпълняват научни проекти в областта на науките за Земята, биологията и медицината, одобрени от специализиран научен съвет към Националната програма за полярни изследвания. Те ще се завърнат у нас в средата на март.