Украински военни се обучават да използват нови британски оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10754496 www.24chasa.bg

Украински военни в бяло-черен зимен камуфлаж се обучаваха вчера да използват противотанкови гранатомети, доставени от Великобритания като част от усилията на Запада да помогне на Украйна да се защити от възможно руско нашествие, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Русия принуди Запада да започне разговори по исканията на Москва за нови гаранции по сигурността в Европа, като струпа повече от 100 000 военни близо до границата си с Украйна - бивша съветска република, която иска да се присъедини към НАТО.

По-рано този месец Великобритания каза, че ще снабди Украйна с леки противотанкови оръжейни системи и служители, които да предоставят обучение. Те не са стратегически и са предвидени за използване за самозащита, твърди Великобритания.

"Достатъчно е да се изстреля един снаряд, за да се унищожи напълно вражеската машина", каза военнослужещият Зиновий Лужански на ученията на ветровития военен полигон в Западна Украйна. "Ще е много по-лесно да се борим срещу Руската федерация, защото това оръжие лесно може да унищожи всички видове вражеска бойна техника", добави той.

Този месец Великобритания и САЩ засилиха доставките на оръжия за Украйна, но те също така разтревожиха Киев, когато отзоваха дипломатите си. Украинският президент Володимир Зеленски вчера не изключи възможността за пълномащабна война с Русия, но обвини Вашингтон и медиите в подхранване на паника, която пречи на икономиката, докато "няма танкове по улиците".

Изказването му дойде, след като руският президент Владимир Путин каза, че САЩ и НАТО не са обърнали внимание на основните изисквания за сигурност на Кремъл в противопоставянето между Изтока и Запада по отношение на Украйна, но Москва е готова да продължи разговорите.