Фестивалът в Сан Ремо - спектакъл насред ковида и битка на три поколения

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10754736 www.24chasa.bg
Орнела Мути и Сабрина Ферили ще са сред водещите на фестивала. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Пандемия, вътрешнополитическа криза, полъх на конфликт в Европа - нищо не може да бъде пречка за едно музикално събитие, което се провежда в началото на всяка година в Италия - Фестивала на италианската песен в Сан Ремо, предаде БТА.

Тазгодишното му издание започва на 1 февруари и ще продължи до 5 февруари и се очертава да бъде фестивал на големите промени. Променени са както правилата за избор на победител, така и правилата за участие, а подборът на водещите цели да впише проявата в тенденцията за многообразие и по-голямо дамско присъствие. Всичко това ще се случи и разгара на поредната вълна на коронавирусната зараза, заради която в Италия от 10 януари антиковидните мерки бяха затегнати още повече.

Миналата година заради пандемията фестивалът се проведе без публика, за което всички участници споделиха, че е било депресиращо и зловещо. Тази година публика ще има, но всички, които ще присъстват в емблематичния театър Аристон в Сан Ремо, ще трябва да представят супер зелен сертификат - удостоверение за ваксинация срещу коронавируса или за преболедуване от Ковид-19. Ще има традиционно дефиле по червения килим преди началото на феста, но ще се спазват строги правила за социална дистанция и еднопосочно придвижване. Всички участници и всички ангажирани в подготовката му редовно ще си правят и тестове за коронавируса и ще носят постоянно маски, освен когато са на сцената. Специален прес център ще бъде обособен в круизен кораб, закотвен край пристанището на курортния град.

Обичайно фестивалът се води от мъж, асистиран от различни жени - модели, актриси, певици. Настоящият основен водещ на феста Амадеус, който е й негов творчески директор, е в тази си роля за трета поредна година. Само 4 пъти в дългогодишната история на феста жени са били в ролята на основни водещи - Лорета Годжи, Рафаела Кара, Симона Вентура и Антонела Клеричи. За последно жена е била основен водещ преди 12 години. В допълнение на това миналата година основен асистент на Амадеус във воденето не беше жена, а неговият колега, телевизионната звезда Фиорело. А на провокативният изпълнител Акиле Лауро, който обича да размива границите между жанровете и половете, бе възложена мисията да въплъти женското на сцената на Сан Ремо.

Всичко това доведе до критики и призиви за повече дамско присъствие в театър Аристон и те бяха чути. Тази година Амадеус ще бъде подпомаган във воденето от 5 шоудиви, по една за всяка една фестивална вечер. Сред тях са кинозвездите Орнела Мути и Сабрина Ферили и по-младата им колежка Мария Киара Джанета. Петорката на асистент водещите се допълва от младата цветнокожа актриса Лорена Чезарини, родена в Дакар от брака на сенегалка и италианец. Нейното присъствие на сцената отправя послание за инклузивност и толерантност към мигрантите и хората с мигрантски произход в Италия. В навечерието на фестивала Лорена Чезарини обаче сподели, че след като е станало ясно, че тя е избрана за съводеща, в интернет я е заляла и вълна от омраза и обиди, само защото е с тъмна кожа.

Петорката на асистент водещи се оформя и от елегантната и поразяваща Друзила Фоер - един истински артистичен, социален и политически феномен в Италия, алтер его на родения във Флоренция актьор Джанлука Гори и защитничка на всички, които се чувстват отхвърлени заради пола, сексуалната си ориентация или цвета на кожата си. Избирането й за съводеща на феста обаче породи критики от консерваторите и крайнодесните, възприемащи Друзила Фоер само като травестит, докато всъщност това е само персонаж-плод на въобръжението на Джанкула Гори.

За разлика от други години, тази година във фестивала няма да има 2 категории - на младите таланти и на големите артисти. Ще има една обща конкурсна категория. Няма да има предварителни елиминации. Всички песни ще участват от началото до края. За тях ще гласуват 3 журита - журналистическо (от представители на пресата, интернет медиите, радиата и телевизиите), жури на зрителите, които ще гласуват чрез телевот и така нареченото демоскопско жури, съставено от 1000 души, подбрани по възраст и географско местоположение, които гласуват през специално приложение. В първите 2 вечери гласуват журналистите, в третата конкурсна вечер гласуват другите 2 журита, а във финалната вечер гласуват и трите журита.

Претендентите за голямата награда са 25. Сред тях има 2 групи, 3 специално съставени за феста дуети (1 мъжки, 1 женски и 1 смесен) и останалото са солови изпълнители, от които само 6 са жени, а останалото са все мъже. Стиловете, които ще бъдат представени на феста, варират от традиционна италианска балада, рок и поп до рап, хип хоп, латино, ар енд би, инди, ърбан, електро и дори до малко известния рап рок. Сред конкурентите за голямата награда има представители на 3 музикални поколения. Поколението на ветераните включва 82-годишната дива на класическата италианска страстна песен Ива Дзаники, за която това е 11-ият фестивал и която е печелила голямата награда в миналото 3 пъти. За нея излизането на сцената на феста ще е след прекаран тежък коронавирус и след смъртта на брат й, починал от инфекцията миналата година.

Сред ветераните е и любимецът на публиката, 77-годишният Джани Моранди, който обича да експериментира с жанровете. За него това е седми фестивал. Той е печелил е само веднъж голямата награда - през 1987 г. в трио с Умберто Тоци и Енрико Руджери, с които изпя песента "Може да се даде повече". Това ще бъде първата му голяма музикална изява сред тежкия инцидент от локдауна през пролетта на 2021 г. Тогава той се спъна и падна в запален в двора на дома си огън и изгори сериозно ръцете си.

Групата на ветераните включва и 70-годишният Масимо Раниери, експерт по баладите, участвал досега в 6 фестивала и спечелил изданието през 1988 г. Сред тях е и италианската версия на Блонди и Шер, взети заедно - Донатела Реторе. Тя ще пее в специално съставен за феста дует с нетипично звучащата и доста по-младата от нея Дитонелапиаджа, чийто творчески псевдоним в превод от италиански означава: Пръст в раната.

Поколението на средната възраст на феста е съставено от изпълнители, пробили през 90-те години на миналия век и през първото десетилетие на настоящия век. Сред тях са рокаджиите от Ле Вибрациони, както и Фабрицио Моро, спечелил изданието на феста през 2016 г. заедно с Ермал Мета с парчето "Не ми направихте нищо", възприето като химн срещу тероризма в отговор на атентатите, разтърсили Франция през 2015 г.

В средното поколение попадат и философски звучащият Джовани Трупи и латино рап изпълнителят Дарген Д'Амико. В тази категория са и 4 много популярни изпълнителки, отличаващи се всяка една от тях със специфичния си глас - Ноеми, Джузи Ферери, Ема и Елиза. От тях само Елиза е печелила фестивала преди 21 години съвсем в началото на кариерата си.

Третото, най-младо поколение, включва изключително разнородни като стил певци. Сред тях са поп и рап изпълнителят Тананай, известен с декадентските си клипове, виртуозите на съкровените до болка балади Микеле Брави и Матео Романо, поп и ърбан звучащият Санджовани, който е фен на ярко розовите цветове в клиповете си, и рапърът Aka7even, който малко преди феста се зарази с коронавируса, но вече е здрав. Неговият колега, рапърът Highsnob е избрал да пее на феста в дует с енигматичната, оприличавана на младата Шиниъд О'Конър певица Ху, носеща името на египетска богиня, символизираща творческия изказ.

Сред младите изпълнители е и Аркоми, творящ в сферата на рапа, попа и хип-хопа и почитател на колаборациите с колеги от различни музикални жанрове. Тук е и електро поп и рок бандата Ла Рапрезентанте ди листа, която участва за първи път на феста миналата година. 

На сцената се завръща и друг участник от миналата година, рапърът и хип-хоп звездата Ирама. Миналата година неговото участие бе запомнящо се с това, че той де факто той не успя да излезе изобщо на сцената заради случай на зараза с коронавиуса в екипа му. Ирама си остана под карантина в хотелската си стая в Сан Ремо, а на фестивалните вечери бе излъчван само видеозаписът на неговата песен от генералната репетиция. На феста се завръща и Акиле Лауро, участвал в конкурсната програма през 2019 и 2020 г. Миналата година той беше скандалният съводещ на феста, който не се притесни да излиза на сцената ту в сватбена рокля, ту дегизиран като пародия на супергерой или като антична статуя. За участие във феста бе поканена и успешната испанска латино дива Ана Мена.

Още двама участници в надпреварата от младото поколение са с по-екзотично потекло. Първият е ар енд би певецът Юман, чийто баща е от Кабо Верде. Вторият е Мамуд, който е наполовина италианец и наполовина египтянин, но е израснал в Италия. Преди 3 години той спечели голямата награда на феста с песента "Пари", като това породи истинска полемика в Италия. Парчето, в което се споменаваха думите рамазан и наргиле и се дочуваха ориенталски нотки, бе сметнато от доста хора за неиталианско, а пък заглавието му - за неподходящо за фестивал, на който обикновено побеждават песни, вдъхновени от по-универсални теми, като любов, раздяла, загуба, смисъл на живота, борба на доброто със злото. Тази година Мамуд е избрал да пее в дует с красивия рапър Бланко, чийто песни са вик на гняв и бунт и който обича да се появява в клиповете си само по боксерки за голямо удоволствие на почитателките си. Бланко е роден през 2003 г. и е съответно най-младият участник във фестивала.

В четвъртата фестивална вечер 25-те претенденти за голямата награда участват с поканени от тях колеги в надпревара за най-добър кавър на песен, създадена в периода 50-те-90-те години на миналия век. Този "конкурс в конкурса" ще доведе на сцената на феста още знаменитости, като Малика Аяне, NEK, Лоредана Берте, Ариза и др.

Специални гости на феста ще бъдат победителите от миналогодишното му издание, рокаджиите от Монескин, спечелили след това и Евровизия. Това ще бъде тяхно първо излизане на сцена, след като миналата седмица те обявиха, че заради пандемията отлагат италианското и европейското си турне, които трябваше да стартират тази пролет.

Сред специалните гости ще са и певицата Лаура Паузини и актьорът Раул Бова. Специално на сцената на феста ще дойдат и Гая Джираче и Маргерита Мацуко, въплътили се в ролите на Лила и Лену в екранизациите по романите от цикъла на Елена Феранте Гениалната приятелка. Специален гост ще бъде и комедиантът Кеко Дзалоне. Миналата година той си спечели световна слава с участието си в шеговит клип с Хелън Мирън, заснет в италианската област Пулия и насърчаващ ваксинацията срещу Ковид-19.

По време на фестивала ще бъде отдадена и почит на италианската телевизионна водеща и певица Рафаела Кара, смятана от италианците за вдъхновителка на сценичния стил на Мадона, Лейди Гага и Рошин Мърфи и наложила стандарти за водене на развлекателни телевизионни програми. Тя почина на 5 юли м. г. от белодробен рак.

/ТС/