Вернер фон Браун - герой и злодей, от ракетите “Фау 2” до кацането на Луната

https://www.24chasa.bg/novini/article/11202983 www.24chasa.bg

В “Тъмната страна на Луната” (ИК “Сиела”) носителят на “Пулицър” Уейн Бидъл проследява пътя на Вернер фон Браун – герой и злодей на своето време, отговорен и за кацането на Луната, и за създаването на ракетите “Фау 2”.

Историята на Третия райх е изпълнена с имена, които се предават от поколение на поколение като символ на абсолютното зло – Хитлер, Гьоринг, Айхман, Менгеле... Но едно име успява да избегне тази съдба – това на Вернер фон Браун, създателя на ракетите “Фау 2”, или така нареченото “оръжие на възмездието”.

Вместо това той се слави като един от големите учени на XX век, човека, който прави възможно кацането на Луната. Бившият нацистки СС офицер дори се превръща в един от големите американски герои от времето на Студената война.

Носителят на “Пулицър” Уейн Бидъл обаче разкрива друга гледна точка към живота и постиженията на германския учен. В изчерпателната и подробна биография “Тъмната страна на Луната” той проследява историята на първите опити с ракети във Ваймарска Германия, които еволюират с помощта на почти неограниченото финансиране от страна на нацистката власт и се превръщат в истинска наука на разрушението по време на Втората световна война.

Вернер фон Браун е част от тази история, въпреки че ролята му е много различна от тази на гения, който мечтае за космически пътешествия, но по неволя проектира оръжия за масово унищожение. Точно обратното, Бидъл проследява детайлно дейността му в служба на Третия райх, след което разкрива как американските власти грижливо изчистват репутацията на учения, как документите от ракетния център Пенемюнде са засекретени за десетилетия, а с тях и историята на “забравения” концлагер “Дора”, където над 20 000 затворници намират смъртта си.

Животът на Вернер фон Браун сякаш сумира в себе си историята на XX век – от руините на Първата световна война и надеждите за ново начало през грандоманските мечтания на нацистката власт и глобалната трагедия на Втората световна война, та до последвалото противопоставяне между САЩ и СССР, което намира израз и в космическата надпревара. История, в която има място и за герои, и за злодеи. Фон Браун някак успява да е едновременно и двете.

Базирана на множество източници, “Тъмната страна на Луната” е безпристрастен поглед върху живота на една противоречива личност, която променя коренно хода на историята на човешката цивилизация и се оказва и герой, и злодей на своето време.

Друго предложение на ИК "Сиела"

Троянската война през

погледа на Хубавата Елена

В “Хиляда кораба” от Натали Хейнс – “Илиада и “Одисея” оживяват през погледа на жените” (ИК “Сиела”).

Британската писателка създава силен антивоенен роман, който преосмисля класическите гръцки епоси за Троянската война.

Обявен за книга на годината от “Гардиън”, преразказва познатите епоси от гледната точка на жените, останали забравени жертви на войната. За тях няма слава и безсмъртие, има само болка.