68-о училище сбъдна мечта - има супермодерен STEM център за 348 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/11257740 www.24chasa.bg
Директорката на училището Румяна Парцова плиска вода за на добър час на модерния център. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Супермодерен Център по природни науки, изследвания и иновации "Рене Декарт" откриха в столичното 68-о средно училище "Акад. Никола Обрешков".

"Училището от няколко години върви по пътя на иновативните процеси с въвеждане на информационни технологии във всички класове, на гражданско образование. В еуфорията за подготовката на центъра“ миналата година създадохме още един иновативен предмет - "Природен дигитален свят". Днес сбъднахме една мечта."

Това каза директорката на училището Румяна Парцова на официалното откриване на центъра, който е на стойност 348 000 лв. От тях 300 000 лв. са по националната програма "Изграждане на училищна STEM среда" на Министерството на образованието, а останалите са средства от бюджета на училището и от дарения.

В елегантния и уютен център на последния етаж на елитното училище има 7 зони - за природни науки, лаборатория, за презентации, за информационни технологии, за учителите и за занимания по интереси. В зоната за релакс пък има къщички и люлки за истинска почивка на учениците. В центъра има интерактивни дъски, печка за опитите по химия, мивки, компютри.

На официалното откриване бяха шефката на националната програма Наталия Михалевска, кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, доц. Найден Шиваров, директор на Националния STEМ център.

Училището осъществява успешен прием в 8-и клас с профил "Софтуерни и хардуерни науки". От началото на тази учебна година в пети клас е въведен и нов иновативен предмет "Интерактивен графичен дизайн" с програми за целия прогимназиален етап. А от 2020 г. 68-о средно училище е включено в Списъка на иновативните училища в България.