Икономист: Указът за заплащане на газа в рубли не променя нищо

https://www.24chasa.bg/novini/article/11262780 www.24chasa.bg
Икономистът Лъчезар Богданов КАДЪР: БНТ

Указът на руския президент Владимир Путин за заплащане на газа в рубли не променя нищо за страните-купувачи, коментира пред БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

Според него действията на руския президент представляват по-скоро политически акт за "вътрешна употреба" - опит на руските власти да покажат на гражданите си, че Русия също може да променя правилата и да налага условия на Запада.

"Цената на газа не се променя от това, а всеки купувач ще продължава да превежда в долари или евро дължимото по сметка на "Газпромбанк". Там обаче ще има открита и сметка в рубли и като постъпи плащането в долари или евро, банката ще ги обмени за своя сметка по курса на деня. Това не променя по никакъв начин това, което ще плащат клиентите на "Газпром", не променя и цените. Ние няма да купуваме рубли. Всеки клиент на "Газпром" си открива две сметки в банката, но преводът се извършва във валутата, по която е била договорена доставката. Оттам нататък банката си обменя парите, но това не касае клиента. Той си плаща по начина, по който е договорена доставката. Не виждам Москва да печели нещо от това, а изглежда по-скоро като политически ход, който да покаже че и руското правителство е мощно и може да поставя условия." - каза икономистът.

Богданов добави, че и в момента клиентите на "Газпром" внасят валута в Русия, която впоследствие се обменя в рубли. Към момента това е и единственият начин в Руската федерация да влизат евро или долари, защото санкции върху плащанията за газ и петрол няма.