Какво искат да знаят за секса децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/11429214 www.24chasa.bg
Купуването на кондоми продължава да притеснява тийнейджърите, въпреки че вече са супердостъпни. СНИМКА: Пиксабей

Питат кой да слага презерватива и може ли да се замени с балон

Да се говори за секс с деца, не е лека работа, особено когато те могат да получат каквато си поискат информация чрез интернет. Затова много родители се чувстват недостатъчно подготвени по въпроса. Или бързат да разясняват, опитвайки се да избегнат неподходящо онлайн самообразоване, в резултат на което някои малчугани възприемат секса като нещо доста гаднично или пък смешно. Други майки и бащи пък се оказват в положение на догонващи. Налага се да компенсират щети от нещо, което е дочуто от съученици или от мрежата, но продължава да предизвиква повече безпокойство и въпроси, отколкото разбиране и приемане.

Според сексолози основната причина за подобно разминаване се крие във все по-сложния свят на полова идентичност и сексуално изразяване. Въпреки че човешките пориви вероятно не са се променили много от векове, начинът, по който говорим за тях и ги категоризираме, със сигурност се е изменил и това, което днешните деца се опитват да разберат, сериозно се разминава с нещата, които родителите им знаят, да не говорим за техните баби и дядовци. Съзнавайки тази поколенческа пропаст, ирландски специалисти създават наръчник за справяне с подобни теми. За да го напишат, те събират в продължение на шест години стотици въпроси, които подрастващите задават при срещите си с доброволци от организацията за сексуално здраве Wiser, както и на нейния сайт. Сред тях има традиционни питания като: “Кой да слага презерватив на пениса”, “Може ли да забременееш, ако правиш секс под вода”, “Трябва ли да пускаш музика по време на секс”, “По-добър ли е сексът, когато си пиян”, но има и доста предизвикателни като: “Ако транссексуален мъж има връзка с цисджендър момиче, това означава ли, че е гей, или е хетеросексуален”.

Постарахме се да отговорим максимално конкретно на по-голяма част от въпросите, и то на езика на тийнейджърите, казва авторката на наръчника Грейс Алис О'Ший. Така се е получила една книга от 440 страници, която е писана с мисъл за подрастващи от 13- до 18-годишна възраст, но е предназначена и за родители, учители и всеки, който работи с младежи. Целта ѝ е да помогне на възрастните да създадат по-здравословно и отговорно отношение към секса сред техните потомци в сравнение с предишните поколения. “Историята в Ирландия около секса е тъмна. Съществува срам между поколенията, който се предава неволно”, казва О'Ший. Тя дава пример със своята майка, на която като ученичка монахиня обяснила, че ако се наслаждава на секса, това е грях. Въпреки че повечето млади ирландци не получават това послание днес, те все още изпитват трудности да имат 100% позитивно отношение към него. Израстват с проблеми около сексуалността си, тъй като има толкова много дезинформация и онлайн порнография, което е ужасно сексуално образование, казва експертката по интимни въпроси. Според нея повечето трудности идват от засиленото желание да поставим етикет на всяко нещо по отношение на сексуалността и пола, тъй като това ни дава усещането, че го разбираме по-добре, и следователно имаме по-малко страх от него, но така си налагаме самоограничения за сложни преживявания. “Сексуалността е толкова подвижна. Може да бъдем привлечени от едни хора романтично, от други сексуално и от трети дори да не знаем защо, а просто да искаме да бъдем около тях. Това не е непременно нещо, което трябва да етикетираме и да следваме сляпо”, посочва О'Ший.

Американският преподавател по сексуално обучение Ал Вернакио също преди години се заема с предизвикателството да напише книга със съвети как да говорим с тийнейджърите за сексуалността, ценностите и здравето. Неговият наръчник също е базиран на конкретни въпроси, които учениците му анонимно пускат в кутия, която е оставил в задната част на класната им стая, за да се избегнат всякакви притеснения. Например питан е дали може да се използва балон за контрацепция, тъй като много младежи се притесняват да си купуват презервативи. “Абсолютно не, това е опасно. И двете може да бъдат направени от латекс, но това не означава, че са взаимозаменяеми. Както не бихте използвали гумичка за молив като гума за кола, така и тук не трябва да се правят подобни експерименти. Ако човек не се чувства достатъчно уверен, за да си купи презервативи, тогава може би не трябва да има полов акт”, обяснява Ал Вернакио.

Доста от учениците му се интересуват защо сексът е толкова привлекателен, и получават поне два отговора. Първият е, че от биологична гледна точка помага на тялото да се чувства добре поради важна еволюционна причина. “Ако сексът е като да си лекуваш зъбите, хората вероятно няма да го правят много често и това в крайна сметка може да застраши оцеляването на нашия вид. Телата ни обаче са еволюирали така, че нашите гениталии и други ерогенни зони да реагират на сексуална стимулация и да носят удоволствие”, казва преподавателят. Втората причина е, че хората са развили емоционален капацитет да чувстват любов, интимност и страст и точно това им помага да задълбочават сексуалното удоволствие.

Големият въпрос е кога е подходящо да започне да се прави секс. По думите на Ал Вернакио това е много индивидуално нещо и е трудно да се посочи определена възраст или време за започване на любовни отношения. Той лично смята, че младежите не са готови да станат сексуално активни, ако не могат да говорят за това открито с партньорите си, а също и за практиките за безопасен секс. “Човек трябва да е готов да се изправи пред реакцията на други хора, положителна или отрицателна, за да е сигурен, че може да има с тях толкова интимно и емоционално преживяване. Подходящо е да го започнеш, когато интимността, ангажираността и страстта са установени между двама души и те имат доста равни количества от тези чувства един към друг. Не мисля, че тези неща се развиват бързо, така че сексуалната активност не ми се струва подходяща за първа среща или в началото на нова връзка”, посочва американският преподавател по сексуално здраве.

Въпреки дългогодишната си практика той не е склонен да дава еднозначен отговор на въпроса на тийнейджърите как да разберат дали наистина даден човек ги харесва достатъчно, за да си легнат с него. “Знам, че наистина се надявате на ясен съвет, но се страхувам, че нещата просто не работят така. Хората реагират по всякакви начини, когато харесват. Някои са тихи и просто се навъртат около вас. Други правят всичко възможно да ги забележите, което понякога изглежда дразнещо и леко досадно. Затова най-добрият начин да разберете дали някой си пада по вас, е да го попитате. Може да се чувствате неудобно да го направите, но това е най-чистият път за достигане до ясен отговор. Разбира се, съществуват възможности да помолите приятел да го стори или пък самият вие да подхваните неангажиращ разговор през социалните мрежи, но едва ли ще получите по-бърз и задоволителен отговор”, подчертава Ал Вернакио.

Разговорът трябва да започне още преди училище

В много от западните държави сексуалното образование започва още в предучилищна възраст с разговори за различията между момичешкото и момчешкото тяло, кое за какво служи и какви хигиенни навици трябва да се поддържат, за да бъдат половите органи здрави. По-късно в училище се възпитава толерантно отношение към тези, с които общуваме. Около 10-12-годишна възраст вече се говори за същността на секса и как той да се практикува безопасно.

Родителите са насърчавани и подкрепяни с информация, за да се включват активно в този процес и да се предпазят децата от неподходящо порнографско съдържание в интернет.

В България няма такова сътрудничество и липсва сексуално образование в училище, макар за необходимостта му да се говори отдавна. В резултат все повече тийнейджъри стават сексуално активни рано с произтичащите от това негативни последици като разочарования, сексуално насилие и нежелана бременност.

Доклад на УНИЦЕФ показва, че 40 процента от 15-годишните момчета у нас и 20% от момичетата на същата възраст признават, че са правили секс. Само около половината от тях обаче са използвали презерватив.

Тийнейджърите, които се срамуват да говорят с родителите си и нямат часове по сексуално образование в училище, в крайна сметка търсят отговори на въпросите си в интернет или от своите връстници.