Засега София се размина с блокада от превозвачите (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/11543885 www.24chasa.bg
Снимки: Велислав Николов

Протестиращите днес превозвачи не успяха да затруднят движението в столицата, тъй като полицията спря колоната от тежкотоварни камиони и автобуси още преди да влязат в София. Според съобщение на СДВР те са се обосновали с писмо на Столичната община за точните параметри на протеста и в него не се казвало нищо за влизане на тежката техника вътре в града. 

Превозвачите започнаха днес национален протест с намерение той да продължи до 18 май, когато според тях ще се стигне до пълно блокиране на превозите. Те настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Изтекъл запис от срещата на превозвачите с Кирил Петков породи напрежение между кабинета и бранша

Засега София се размина с блокада от превозвачите (снимки)

В София в 8 часа те се събраха на магистрала "Тракия" на входа на София, като според предварителните съобщения шествието им трябваше да стигне до Министерския съвет през Ботевградско шосе.

Засега София се размина с блокада от превозвачите (снимки)

В Пловдив протестът бе по Асеновградско шосе, Карловско шосе и Голямо Конарско шосе. В останалите градове мирните протести се проведоха в централната градска част, но не навсякъде.

Стотици камиони са наредени на входовете на Пловдив , готови за протеста, който се очаква да парализира града.

На Голямоконарско шосе колоната от тежкотоварни машини е дълга и започва от колелото в посока към Пловдив. Разположени са на зиг-заг - един камион е в едната лента, друг - в друга. По този начин създават затруднение за движението и леките автомобили лъкатушат между тях.

Камиони са задръстили входовете на Асеновградско шосе от колелото покрай бившите военни поделения, както и на Карловско шосе.

Силно затруднено е движението и на Асеновградско шосе, където колоната в час пик към Пловдив е огромна. Само една лента е оставена за останалите автомобили.

Блокади има още на Пазарджишко, Кукленско и Цариградско шосе. "На шестте входа на Пловдив камионите ще останат през целия ден, най-вероятно и през нощта. Шествия няма да има, протестът ще е стационарен", заяви Илия Костурски, един от организаторите. Той е категоричен, че този път са решени да доведат нещата докрай.

"Над 200 ще са машините в протеста", твърди Костурски. Според него превозвачите ще протестират в Пловдив, но няма да провеждат шествие из града, както това стана на 27 април. Тежкотоварните автомобили ще бъдат разположени в крайната дясна лента на входовете, през които се влиза в града.
"Продължаваме да настояваме за намаление на акциза с 50% за период от 6 месеца, каза още Костурски. По думите му до момента правителството демонстрирало единствено желание за разединение на бранша.

Остават в сила и другите искания – за отпадане също за 6 месеца на биодобавката на горивата, както и за мораториум върху цените и обхвата на тол таксите. А заради пренебрегването на проблемите на бранша превозвачите настояват за оставките на финансовия министър Асен Василев, на регионалния Гроздан Караджов и на министъра на транспорта Николай Събев.

Заплахата им е, че ако не се стигне до решение в тяхна полза - на 18 май превозите ще спрат.