Дават на кварталните полицаи компютри, данните от тях ще ползват и други служби

https://www.24chasa.bg/novini/article/11557102 www.24chasa.bg
Вътрешният министър Бойко Рашков

Районните инспектори в МВР ще бъдат оборудвани с компютърни системи, а информацията от работата им ще могат да ползват и други служби.

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред депутатите по време на изслушването му във вътрешната комисия. Подготвен е пилотен проект за това в 9 областни дирекции, а след това ще се въведе навсякъде. Кварталните инспектори ще въвеждат данни за криминално проявени лица например, адресите, на които пребивават и много друга информация, която ще бъде на разположение на оперативните служби за нуждата на разследванията им. Рашков обясни, че сега районните инспектори работят на хартия. Според него заплатите на полицаите също ще се увеличат и има консенсус с министъра на финансите за това. 

Освен това се предвиждат и нови автомобили, но на лизинг, за да се поддържат лицензирани сервизи. 

"Сега сервизите злоупотребяват с ремонта на служебните автомобили. Те не са специализирани да поддържат тези марки автомобили", отбеляза Рашков. На въпрос от народен представител за мигрантския натиск министърът каза, че има минимален брой бежанци, преминали границата ни, а домовете за настаняване са пълни на 50%. 

"Очаквахме пред пролетта да ни залеят, но това не се случи. Контролът с границата по Турция е засилен. Има график за посещение там на ръководството на МВР и това дава резултат", каза Бойко Рашков.