Президентът на Интерпол е разследван за съучастие в изтезания

https://www.24chasa.bg/novini/article/11558054 www.24chasa.bg
Съдебен чук СНИМКА: Пиксабей

Френската правосъдна система е започнала в края на март разследване срещу президента на Интерпол Ахмед Насер ал Раиси за „съучастие в изтезания“. Това е станало след подадена жалба от двама британци, научи днес Франс прес от запознати със случая източници, пише БТА.

Националната прокуратура за борба с тероризма (Pnat) потвърди за АФП, че разследването е поверено на парижки съдия следовател след жалба за „изтезания“ и „произволно задържане“ през 2018 г. и 2019 г.

Ал Раиси, който е висш полицейски служител от Обединените арабски емирства, вече е обект на предварително разследване на антитерористичната прокуратура по други обвинения за изтезания.

В съобщение двамата британци посочват, че днес на изслушване ще представят доказателства за изтезанията, в които обвиняват Ал Раиси. Първият жалбоподател е Матю Хеджис – докторант в английския университет в Дърам. На пресконференция в Лион през октомври той разказа как е бил обвинен в шпионаж по време на пътуване с изследователска цел в ОАЕ, след което, по думите му, е бил задържан и измъчван между май и ноември 2018 г. и „принуден да направи фалшиво признание“. Осъден на доживотен затвор през ноември 2018 г., той е помилван след по-малко от седмица, в резултат на международен натиск.

На същата пресконференция Али Иса Ахмад – служител по сигурността от Улвърхамптън, Централна Англия, съобщи, че е бил бит няколко пъти и намушкан по време на едномесечното си задържане в периода януари и февруари 2019 г. в емирството Шарджа. Бил е обвинен, че по време на футболен мач за Азиатската купа е подкрепял твърде демонстративно футболния отбор на Катар, защото бил с тениска със знамето на тази страна, която е съперник на ОАЕ.

Ръководният пост на Интерпол е по същество почетна длъжност, отбелязва АФП. Ал Раиси беше избран през ноември за президент на международната организация на криминалните полиции за голямо огорчение на правозащитници и политици.

Френската антитерористична прокуратура започна предварително разследване срещу генерал майор Ал Раиси и след жалба за „изтезания“ и „варварски действия“, внесена от неправителствената организация „Център за защита на човешките права в Заалива“ във връзка със съдбата на Ахмед Мансур, един от главните защитници на правата на човека в ОАЕ.

През януари 2020 г. външното министерство на ОАЕ отхвърли като „безпочвени“ твърдения на НПО за съдбата на Мансур. По този казус през януари Интерпол заяви, че става дума за спор между две страни.