Без руски газ прогнозната цена за юли пада на 142,11 лв. за мегаватчас (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/11558224 www.24chasa.bg
Сградата на "Булгаргаз"

142,11 лв. за мегаватчас е прогнозата цена на "Булгаргаз" за юли, за април тя е 142,59 лв. (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Заявлението на компанията, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране за цена през май, преди спирането на доставките от "Газпром експорт",  беше 150,11 лв., а прогнозната за юни, пак преди спиране на руския газ, беше 148,63 лв. за мегаватчас.

Излиза, че след секването на руските доставки трендът на цените, макар и с малко - 48 ст. спрямо април, е надолу. 

От компанията уточняват, че в евро прогнозата им за юлската цена е 72,66 евро за мегаватчас и е образувана на база на ценообразуващи компоненти към 11 май. Не е ясно обаче кои са тези ценообразуващи компоненти, след като едностранно беше прекратен от руската компания договорът за доставки.

Прави се сравнение, че цените на европейските газови пазари за доставка през юли е приблизително от 95,50 евро (190 лева).

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за юли ще бъде депозирано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 юни, добавиха от "Булгаргаз".

Все още не се знае колко ще струва газът за месец май. Първоначално от КЕВР заявиха, че "Булгаргаз" ще внесе заявление до 4 май, а регулаторът ще се произнесе на 10 май, но тези дати бяха отложени заради проверка в дружеството на Министерството на енергетиката, която ще приключи на 12 май.

Източници на КЕВР заявиха, че очакват заявлението в петък, тогава ще се произнесе и комисията.