Чуждестранните резерви на Руската централна банка намаляват

https://www.24chasa.bg/novini/article/11558278 www.24chasa.bg
Санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила. СНИМКА: Pixabay

Резервите в чуждестранна валута на Руската централна банка, които бяха достигнали рекордни стойности точно преди началото на офанзивата в Украйна на 24 февруари, са на път да се понижат. Това се посочва в данните на институцията, публикувани днес и цитирани от Франс прес, предава БТА.

Тези резерви, от които около половината е замразена в чужбина, са намалели с 14 милиарда долара за една седмица и на 29 април са достигнали 593,1 милиарда долара.

Санкциите на западните страни оказаха тежък и неочакван удар върху Москва, блокирайки частта от резервите им, която се държи в чужбина или около 300 милиарда долара, малко след началото на конфликта в Украйна.

Тези резерви, стълб в руската икономика, са достигнали 643,2 милиарда долара на 18 февруари, преди да започнат да вървят надолу.

Те са основен инструмент, който служи за подкрепа на рублата и изплащане на международните дългове. Русия среща сериозни затруднения и по двете точки заради западните санкции.

За момента Москва успява да намери решения в тези две области, отбелязва АФП.

Изправени пред срива на рублата първите седмици след началото на конфликта, властите поискаха от големите компании износителки да конвертират голяма част от чуждестранните си валути в рубли, за да подкрепят националната валута.

Ако обемът на чуждестранната валута, държана от Москва, обаче продължи да се понижава с тези темпове, властите могат да се окажат в трудна ситуация.

В понеделник шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в интервю за „Файненшъл таймс“ подкрепи идеята за изземването и използването на замразените в чужбина руски милиарди за възстановяването на Украйна.