Продадоха скелет на рядък вид динозавър за 12,4 милиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/11570031 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Скелет на рядък вид динозавър, наречен Хектор, беше продаден на търг за 12,4 млн. долара, това съобщиха от аукционна къща Christie's. Според уебсайта на Christie's, останките на Хектор са по-добре запазени от тези на други динозаври от този вид.

Deinonychus е един от най-популярните и известни видове динозаври, както и един от най-редките открити фосили. Отбелязва се, че това е единственият скелет на този вид динозавър, който ще бъде частна собственост., предаде vesti.bg

Името Deinonychus е дадено на динозавъра заради големите му нокти от палеонтолога Джон Остром през 1969 г. Известно е, че динозаврите Deinonychus са живели на територията на днешна Северна Америка преди около 115-108 милиона години. Те са били хищници и способността им да стоят на два крака ги е правела по-гъвкави при лов. Сега се смята, че деинонихусите са по-близо до класа на птиците, отколкото до влечугите.

Скелетът на Хектор е намерен в периода 2012-2014 г. в американския щат Монтана. Според уебсайта на Christie's той е бил висок над 3 метра.