Учителка: Горда съм да видя учениците си с намалено зрение като IT специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/11576020 www.24chasa.bg
Директорката Жулиета Петкова организира различни празници, в които децата се чувстват прекрасно.

През месеците на пандемия екипът на училището за незрящи във Варна заснема клипове и разработва релефни изображения за децата със специални нужди

“Най-голямата ми гордост е да видя, че съм научила дете с множество увреждания да пие вода от чаша. Или как бивши наши възпитаници с увредено зрение си намират работа като IT специалисти.”

Това казва пред “24 часа” Жулиета Петкова, директор на Специализираното училище за деца с нарушено зрение “Проф. д-р Иван Шишманов” във Варна.

Трите училищни директорки бяха наградени от зам.-министър Мария Гайдарова на церемония в Рилския манастир.
Трите училищни директорки бяха наградени от зам.-министър Мария Гайдарова на церемония в Рилския манастир.

Тя бе една от тримата директори, които са носители на тазгодишната награда “Св. Иван Рилски” за принос към образованието. За 16-и път министерството на образованието отличи ръководители на училища за високи резултати в деня на светите братя Кирил и Методий - 11 май. По традиция церемонията се състоя в Рилския манастир.

Отличените директори имат дългогодишен опит, включват иновативни практики и технологии в обучението, работят по проекти и имат принос за развитието на българското образование като цяло. Петкова е директор на варненското училище от 2011 г. То е

едно от 5-те в страната за деца със специфични потребности

В условията на пандемията под ръководството на Жулиета Петкова екипът организира обучение от разстояние в електронна среда за децата с нарушено зрение.

За тях учителите заснемат клипове, в които по атрактивен начин поднасят учебното съдържание по различните предмети. За учениците с тотална слепота са разработени релефни изображения, тактилни карти и тестове на Брайл.

“Гордея се с екипа си, 80% от него съм подбирала сама. В нашата работа най-важното са комуникацията и общността, защото децата, с които работим, са необикновени”, казва Петкова.

Над 100 души работят в училището, като 56 от тях са педагози, а 55 - обслужващ персонал.

Петкова е автор на безброй инициативи. Тя не спира с идеите – благотворителни базари за Коледа, за Баба Марта или за Великден, интересни срещи за децата с известни личности. По време на COVID стартират иновативния проект “Външна класна стая”.

Друга от инициативите беше откриването на солна стая за халотерапия в специализираното училище. Според Петкова този тип лечение помага много на хора с белодробни заболявания, кожни и неврологични проблеми.

Уточнява, че в училището учат близо 110 деца, които са от аутистичния спектър, и когато влизат в солната стая, нивото им на агресия спада и се чувстват много по-спокойни.

Уникално мегапиано, на което се свири с крака,

бе инсталирано в училището пак по нейна инициатива. Става дума за клавиатура за незрящи, която е с дължина 9 метра и има 7 октави.

Целта на проекта “Заедно по ноти” е ученици от специалното училище и техни връстници от други две училища в района - “Васил Левски” и “Христо Ботев”, да се научат да свирят различни мелодии и на 1 юни да изнесат съвместен концерт.

“Няма такъв директор”, емоционално казва Диана Димитрова, майка на бившия възпитаник Живко. Неговият живот се е променил тотално в училището.

“Жулиета се грижи за децата като орлица”, допълва Диана.

“Родителите са част от нашия екип”, отвръща от своя страна директорката.

“Те винаги са част от базарите ни, помагат активно. За мен един от най-големите проблеми в българското образование е липсата на комуникация между двете страни - учители и родители, нещо, което при нас го няма”, категорична е тя.

Училище “Проф. д-р Иван Шишманов” е открито през 1905 г. в София като Държавен институт за слепи.

Първият му директор е д-р Стойчо Донев, който е и родоначалник на специалната педагогика за зрително затруднени хора у нас. Д-р Донев е човекът, адаптирал брайловата азбука на български език.

Държавният институт за слепи е първото специализирано учебно заведение у нас, което

поради липса на подходяща сграда в София е преместено във Варна

през 1952 г. Днес училището обучава деца и ученици от цялата страна и разполага с 25 класни стаи и 15 специализирани кабинета в училищния корпус, с 40 спални помещения, както и с кухненски блок с трапезария за 160 деца.

Намира се в гората, в края на най-зеления квартал на Варна - “Аспарухово”, разполага с частен автобус, който всяка сутрин вози възпитаниците му до сградата.

През декември 2015-а в сградата на училището беше открит първият в страната Музей за история на образованието на зрително затруднените в България. От същата година училището е носител на почетния знак на президента “Св. св. Кирил и Методий”.

От началото на учебната 2019/2020 година в училището бе открита първата паралелка за ученици с нарушено зрение и множество увреждания, за придобиване на първа степен на професионална квалификация специалност “Озеленяване и цветарство”.