Близки на бойците в "Азовстал" искат Си Дзинпин да помогне с евакуацията им

https://www.24chasa.bg/novini/article/11579628 www.24chasa.bg
Президентът на Китай Си Цзинпин СНИМКА: РОЙТЕРС

Близки на украинските бойци, обсадени в завода „Азовстал“ - последна крепост на съпротивата срещу руските сили в стратегическия град пристанище Мариупол, отправиха днес призив за помощ към президента на Китай Си Цзинпин с молба да съдейства за евакуацията им, предаде Франс прес.

„На света има един човек, комуто Путин трудно би отказал. Вярваме, че Китай, силен и благороден, може да вземе трудни решения в името на една добра кауза“, заяви на пресконференция в Киев Наталия Зарицка, съпруга на един от бойците, цитира думите й БТА.

„Призоваваме Негово Превъзходителство китайския президент Си Цзинпин да прояви голямата мъдрост на Изтока и да действа за спасяване на нашите защитници в Мариупол“, добави тя в залата, в която бе окачен портрет на китайския лидер.

Позовавайки се на писма от своя съпруг, тя заяви, че руснаците съзнателно протакат нещата, за да удължат „мъченията“ на украинските бойци.

Близо 1000 украински войници, които още се намират в подземните галерии на гигантския стоманодобивен комбинат, като 600 от тях са ранени според един от командирите, „са обстрелвани с всевъзможни видове оръжия откъм морето, от земята и от въздуха, включително със забранени оръжия. Това не е война, това е касапница“, допълни Зарицка.

Ставр Вишняк, баща на един от войниците в „Азовстал“, също каза, че е останал „само един човек на света, към когото да се обърнем – китайския лидер“.

„Призоваваме китайския президент Си Цзинпин да вземе необходимите мерки за евакуация на бойците, да се представи като посредник“, уточни той.

Близък дипломатически партньор на Москва, Пекин е притеснен от руското нашествие в Украйна, но до момента не го е осъдил. Вече дни наред близки на бойци от „Азовстал“ и някои от тях самите отправят призиви за помощ ту към Турция, ту към САЩ, а сега и към Китай, посочва Франс прес.