Министър Сандов инспектира нерегламентираното сметище в село Радловци

https://www.24chasa.bg/novini/article/11579669 www.24chasa.bg
Борислав Сандов Кадър: Нова тв

Кюстендилска област е единствената област в България без регионално депо за отпадъци, което да работи по стандартите, каза в село Радловци, община Кюстендил, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той направи днес инспекция на нерегламентираното сметище в селото. Местните хора готвят протест заради постоянното запалване на незаконното депо и замърсения въздух, който са принудени да дишат. Борислав Сандов бе придружен от Цветелина Симеонова-Заркин от комисията по околната среда и водите в НС , както и от депутатите от региона Снежана Траянска и Георги Стамов, предаде БТА.

"Ние имаме предвидено финансиране за депо за отпадъци, но местните власти отказват да посочат място и да направят необходимите процедури, за да може то да изпълнява функциите на регионално депо", коментира пред БТА министърът. Той посочи, че е нисък и процентът на разделно събиране на отпадъците.

"Има няколко проблема накуп, а ние имаме няколко решения. Проблемите са, че няма сертифицирано регионално депо, на което да се изхвърлят отпадъци, има нерегламентирани сметища, за които има установени нарушения и издадени актове. Другият проблем е, че това сметище, в съседство с рекултивирано друго депо, когато е незаконно, не може да бъде просто зарито, а трябва да бъде изчистено. Трябва да намерим начин да се подпомогне процесът със средства на местната община, за да се почисти теренът и да се закарат отпадъците на регламентирана площадка", коментира министър Сандов.

Той посочи, че в съседство със сметището има проект за изграждане на площадка за сепариране и предварително третиране на отпадъците. "Този проект предпоставя, че тук ще бъде самото депо, но за това не е работено по документи. Това е опит като кръпка, която не съм убеден, че е в рамките на закона", каза Сандов.

Той заяви, че ще бъде направено пълно обследване на обекта, както и на това дали отговаря на параметрите. Проверено ще бъде и това дали е предвидено ползването на питейна вода за снабдяване на площадката за сепариране на отпадъците, което по думите му, е незаконно още повече при недостига на питейна вода за местното население. "Ако това е така, ще последват финансови корекции към този проект", каза министърът.

"Когато не става с добри намерения, става със санкции. Аз съм готов да направя и двете неща. В едната ми ръка са финансовите инструменти, с които финансираме такива проекти, в другата - контролните механизми, с които наказваме всяко едно нарушение в сектор "Околна среда" ", заяви Борислав Сандов. Той посочи още, че може би е необходима промяна на наредбата и законодателството, за да бъдат налагани санкциите лично, а не на общината, защото тогава те отново се плащат от данъкоплатците.