Президентът на Кипър е "за" насочени санкции срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/11579975 www.24chasa.bg
Никос Анастасиадис СНИМКА: Ройтерс

Ако и доколкото някои от мерките, които предложи ЕС срещу Русия, не помагат и не са насочени към постигане на целта, която преследва ЕС, тогава просто няма да бъдат приети, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис пред журналисти днес.

Анастасиадис бе помолен да коментира дебата, който ще се проведе в понеделник в рамките на ЕС по отношение на налагането на нови санкции срещу Русия заради агресията срещу Украйна, предаде БТА.

Президентът на Кипър заяви, че вече са проличали някои проблеми по отношение на шестия пакет от мерки срещу Русия. Той отново посочи, че мерките трябва да са насочени, за да дадат резултат. Анастасиадис каза още, че европейските партньори трябва да вземат предвид отражението им върху страните-членки, за да не станат санкциите срещу агресора санкции срещу членките на ЕС.

Той посочи, че Кипър подкрепя единството на ЕС и мерките, които трябва да бъдат взимани, когато е нарушено международното право. Анастасиадис отхвърли възможността Кипър да не участва в приетите мерки, но уточни, че ако за някои от предложените мерки аргументирано бъде установено, че не са насочени към желаните цели, те няма да бъдат одобрени.

На въпрос дали е възможно в Кипър да започне дебат за влизане в НАТО, президентът каза, че е твърде рано да се обсъжда подобно нещо и дори това да е желание на кипърското правителство, то ще се сблъска с процедурни проблеми и с отказа на Турция. Анастасиадис посочи, че като малка страна Кипър се нуждае от защита и това, което е важно, е тя да бъде ефективна и решенията да бъдат приети и от народа.