Проф. Ангел Димитров: България не държи вратата към ЕС заключена за РСМ

https://www.24chasa.bg/novini/article/11580067 www.24chasa.bg
Проф. Ангел Димитров

"България не държи вратата към ЕС заключена, ключът е в тях, смята съпредседателят на историческата комисия проф. Ангел Димитров пред Нова нюз. 

"Бягането от реален диалог и очакването, че към България ще бъде упражнен натиск, така че да си промени решението, няма да доведат до положителен изход".

През тази седмица имаше толкова събития, че в новинарския поток беше заглушено поредното заседание на съвместната историческа комисия със Северна Македония. За сметка на това Вселенската патриаршия призна македонската църква с името Охридска архиепископия.

"Скопие ще се опита да използва това решение в своя полза, но самият акт на падането на схизмата, все още тя не е автокефална, не означава, че Вселенската патриаршия автоматично е признала някаква македонска църква с автономен характер. Там е добре известна първоосновата на историческата Охридска архепископия, създадена през XI век", каза в "Офанзива“ проф. Ангел Димитров.

"При умела църковна дипломация можем да се възползваме като ясно и категорично поставим историческата основа на Охридската архиепископия", добави той.

Професор Димитров се надява, че може би нашите съседи започват да осъзнават, че промяната трябва да дойде отвътре при тях.

"Лекомисленото отношение към историята, създаването на митове са характерни за различни македонски организации, но те са несериозни", каза още проф. Ангел Димитров.