Предложили подкуп на шефа на Агенцията по безопасност на храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/11580570 www.24chasa.bg
Наскоро назначения шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов

Прекратяват договора на фирмата, прибирала таксите за контрол на храните на ГКПП „Капитан Андреево“

Подкуп е бил предложен на новия шеф на Българската агенция по безопасност на храните, сподели пред Би Ти Ви самият той, както и заместник–министър на земеделието. Подаден е сигнал към разследващите органи.

Случаят е от 19 януари, а сигналът е подаден в Държавната агенция за национална сигурност, казва заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Малко след като на „Капитан Андреево“ започва проверка на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към наскоро назначения шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов.

„Проф. Даскалов беше поканен на разговор. По време на разговора му беше предложен подкуп, за да може да си замълчи, да не прави проверки, да остави нещата както са си. Г-н Даскалов учтиво казва, че ние трябва да си свършим задълженията, а конкретното лице му вади една папка със сума. Проф. Даскалов, разбира се вежливо я отклонява, след което веднага отидохме в конкретната служба за подобен род намеса“, разказва заместник- министърът на земеделието, храните и горите Иван Христанов.

От януари проф. Даскалов е под наблюдение от ДАНС, в случай че получи нова оферта, допълва Христанов. Без да назове името на човека с предложението, за случая потвърждава и самият той.

Директорът на БАБХ описа как изглежда предложилият му подкуп: „Нормален човек, който мен ме познава от 25 години бих казал. Това беше посредник, който един път ми звъня, втори път ми звъня да си поговорим, защото той е персона с много дълъг административен стаж в тази държава“.

А как се контролира вносът на храни през „Капитан Андреево“, коментира началникът на кабинета на премиера през април.

„Потресаващи! Години наред там контролът се дели с частни фирми. Те прибират таксите в по-голямата част за себе си. В същото време в помещение за преглед на животни видимо последните години там не е стъпвало и едно животно“, казва Лена Бориславова.

Засега няма доказателства дали и на кого точно е посредничил човекът, описан в сигнала до ДАНС за подкуп към шефа на Агенцията по храните.

Държавата прекратява договора на фирмата, която прибира таксите за лабораторни изследвания при контрола на хилядите тирове с храни от Турция през „Капитан Андреево“.

Фирмата е против решението и сигнализира Народното събрание за нуждата от гранична лаборатория.

Над 10 години, една след друга, две фирми с общи служители, изследват растителните храни за остатъци от пестициди на границата. Цената за едно изследване е 420 лв. с ДДС. Те извършват и задължителното при всяка проверка разтоварване на палети с храни от камионите - срещу 488 лв. на камион. Преминаващите през пункта тирове за денонощие са стотици.

„Като си представите, че говорим за 200–250 камиона, сумите стават вече доста“, коментира проф. Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.

Шефът на Агенцията по безопасност на храните Христо Даскалов изтъква, че бизнесът на точно тези фирми на границата се дължи единствено на договор за наем на 6 помещения на агенцията на пункта. Първо наемът е бил 4800 лв. месечно.

„Аз поисках проверка и се оказа, че за 10 години никога не е плащано нито ток, нито отопление, нито вода – нищо“, казва проф. Даскалов.

От тази година след нов търг наемът вече 10 000 на месец без ДДС. Договорът е подписан на 31 декември от тогавашния заместник директор на агенцията. Той е освободен с мотива, че го е направил в забрана на министерска заповед. А фирмата протестира срещу прекратяването на наема.

„Аз наемам само помещения, аз имам договори с турските фирми, които представлявам и се изследват тука, щото тука пробата му излиза за един час“, казва Васил Димитров, управител на фирмата наемател на ГКПП „Капитан Андреево".

Фирмата и представители на превозвачи твърдят, че частната лаборатория за пестициди е скъпа, но надеждна, а премахването й ще създаде хаос и недоволство сред вносителите.

От министерството настояват дейността да се извършва след прозрачен конкурс.