Един убит в Иран при протести срещу покачването на цените на храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/11580619 www.24chasa.bg

Ирански депутат заяви, че един човек е бил убит в неговия град по време на неотдавнашните размирици заради повишаването на цените в югозападната провинция Хузестан, съобщи днес АП.

Ахмад Авей, член на парламента от Дезфул, не съобщава името или пола на убития, нито казва колко души са били арестувани по време на размириците.

Иранските медии съобщиха вчера, че властите са арестували най-малко 22 демонстранти, 15 от които в Дезфул. Те са протестирали срещу внезапното повишаване на цените на субсидираните основни хранителни продукти. Един пожарникар е бил ранен при сблъсъци с демонстранти в близкия град Андимешк.

Размириците последваха съобщението на Иран от началото на седмицата, че цената на олиото за готвене, пилешкото месо, яйцата и млякото ще се увеличи с до 300 процента, тъй като цените на хранителните продукти в Близкия изток се покачват заради сривовете в световната верига за доставки и нахлуването на Русия в Украйна, която е основен износител на храни.

Вчера държавната телевизия на Иран показа кадри от демонстрации в провинцията, които прераснаха в насилие, а протестиращите палеха гуми, нанасяха щети на джамии и обществена собственост.