Куче водач не беше допуснато в православен храм

https://www.24chasa.bg/novini/article/11580632 www.24chasa.bg
Снимката е илюстративна. PIXABAY

Куче водач не беше допуснато в православен храм. Незрящият му стопанин бил принуден да го остави на грижите на непознат, за да се прости със свой близък, предаде БНТ. 

Лабрадорът Роувър е очите на 4 лапи на Иван Янев. Двамата са неразделни от около 3 месеца. Преди няколко дни трябвало да влязат в храма на централните гробища в София без да подозират, че Роувър не е добре дошъл там.

"Бях втрещен от обстоятелството, че свещеникът разпореди да напусне кучето църквата. Отвън си запалих свещичката и изгоря там. След това оставих кучето при една дама и влязох само да поднеса цветя на ковчега", заяви Иван Янев.

Няколко дни по-късно Иван и Роувър влизат заедно в катедралния храм "Свети Александър Невски".

Иван не успява да запали свещичка. Клисарят грубо му обяснил, че в храма кучета не се допускат. Поведението на църковния служител стана повод за пререкания с абитуриентите пред църквата, които защитаваха Роувър. Малко по-късно клисарят прекъсна интервюто ни с незрящия мъж.

"С животни не може да се влиза в храма. Включително и куче водач. Имаме такива правила", коментира Иван Иванов, клисар в храм "Свети Александър Невски".

Клисарят се извини на незрящия мъж, а той недоумява защо кучето водач не е добре дошло в Божията обител.

"Кучета водачи не е имало, когато е писана Светата книга, но в крайна сметка църквата също би следвало да се развива и да посреща нуждите на нас хората", заяви Иван Янев.

Екипът ни потърси Светия Синод за коментар. Малко след като незрящият мъж и кучето водач си тръгнаха от храма с нас се свърза мелнишкият епиксоп Герасим. Той пожела да разговаря със слепия мъж, а след това обясни, че според светите канони в църквата не се допускат никакви животни.

"Храмът е осветен, извършват се тайнства. Това е храм на живия бог. Всички сме сътворения божи, но човешкото същество има душа и може съзнателно да се помоли и храмът - неговото предназначение, е за това", добави мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

И понеже светите канони се променят трудно, а кучетата водачи са очите на незрящите, Светият Синод очаква официални писма от Съюза на слепите и Фондация "Четири лапи", за да разгледа казуса.

"Може да се помисли за това да се обърне внимание на кучето, когато остане извън храма. Някои да постои с него или да помогне на човека след това да го заведе вътре. Да го отведе до свещениците", каза още мелнишкият епископ Герасим.

Епископ Герасим заведе лично незрящия мъж до иконите. А лабрадорът Роувър този път изчака стопанина си в притвора на храма.