В Софийската митрополия мина викторината "Под знака на Възкресение Христово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/11580909 www.24chasa.bg
Празничното състезание - викторина "Под знака на Възкресение Христово" Снимка: Софийската митрополия

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит в Софийската света митрополия се състоя празничното състезание - викторина "Под знака на Възкресение Христово". Това съобщиха от Софийската митрополия.

Състезанието, което се организира за втори път, се проведе в залата "Екзарх Стефан" в сградата на митрополията и в него се включиха деца от първи до четвърти клас, изучаващи "Религия - Православие" на територията на Софийската епархия.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, приветства малките християнчета и им пожела успех в надпреварата, а състезателните моменти да бъдат за радост и забавление. Тази година отборите имаха свои имена, които бяха определени от техните ръководители на случаен принцип. Викторината се състоеше от четири кръга - по един за всеки от класовете, а оценители на състезанието бяха епископ Поликарп, Милена Йоцова и Велина Андонова.

Във викторината се включиха ученици от: Основното училище (ОУ) "Евлоги Георгиев" в Дупница, с преподавател Живка Мантаркова - отбор "Книжовник"; Началното училище "Архимандрит Зиновий" и ОУ "Христо Смирненски" в Радомир, с преподавател Лидия Блажкова - отбор "Любомъдрие"; Средното училище "Св. св. Кирил и Методий" в Сливница, с преподавател Жени Методиева - отбор "Благовестител", и деца от 39-то Основно училище "Захарий Круша"в София, с преподавател Екатерина Дочева - отбор "Просветител".

Водещи на състезанието бяха шестокласничките Славяна и Виолета, а поздравление към присъстващите поднесоха със своите изпълнения Никол Николаева и Екатерина Борисова от Сливница, Никола Симеонов и Юлия Вукова от Дупница.

В продължение на два часа учениците редяха пъзел-икона, подреждаха правилно думите на тропара Възкресение Христово, отговаряха на въпроси, свързани с Тайната вечеря, с Гетсиманската градина и с празника Възкресение Христово. В края на състезанието Белоградчишкият епископ Поликарп обяви резултатите от надпреварата. Най-бързи, сръчни и изчерпателни се оказаха децата от отбор "Книжовник".

В края на викторината владиката благодари на децата, поздрави всички организатори, ръководители, родители и участници в празничното състезание, и им пожела душевно и телесно здраве, преуспяване в учението и духовните трудове.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит епископ Поликарп благослови присъстващите и награди всички участници с грамота и подаръци.