“24 часа” реши: Отличава всички номинирани доктори

https://www.24chasa.bg/Article/1292984 www.24chasa.bg

Приключиха номинациите за инициативата на в. “24 часа” - “Лекарите, на които вярваме”. В продължение на цяла година читателите на вестника изпращаха имена на лекари, които са ги впечатлили с висок професионализъм и човечност. За някои от тях разказахме от страниците на вестника - хирурзи, които са извършили сложни операции и са спасили човешки живот, онколози, постигнали победа в битката с рака, гинеколози, помогнали на семейства да се сдобият с дългоочаквана рожба.

Сред номинираните има както добре известни и утвърдени имена, така и лекари от малки болници.

Списъкът не претендира за изчерпателност и не е някаква окончателна оценка на медицинското съсловие у нас. Със сигурност в страната има много повече заслужили лекари - добри професионалисти и всеотдайни в грижите си за пациента. Имената в списъка са тези, посочени от читателите на вестника.

“24 часа” реши: Отличава всички номинирани доктори

Въпреки кризата в доверието между лекари и пациенти стана ясно, че обикновените граждани високо ценят лекарите, които са приели професията си като призвание. Хората разбират, че условията за работа в здравеопазването не са леки и точно поради това изпитват истинска признателност към докторите, които приемат да служат на обществото.

“24 часа” реши: Отличава всички номинирани доктори

В редакцията пристигнаха стотици благодарствени писма със затрогващи лични истории. Тежкото заболяване е повратна точка в живота на много хора. В тази ситуация пациенти и лекари се борят рамо до рамо за живота и здравето. Затова не са редки случаите, когато хората признават, че приемат като роднина този, който ги е спасил в момент на изпитание.

“24 часа” реши: Отличава всички номинирани доктори

Заради силната емоционална подкрепа за номинираните от страна на читателите се отказахме от намерението жури да определи 100-те лекари, получили най-много доверие, както предварително бе обявено. Решихме, че си заслужава да изтъкнем всички, които са спечелили доверието на пациентите, щом те са ги номинирали.

Всички те са поканени да участват в дискусия за българското здравеопазване, която предстои да бъде организирана в парламента с подкрепата и на здравното министерство. За тази цел помолихме лекарите, на които вярваме, да отговорят на няколко въпроса за реформата в здравеопазването. Обобщението на анкетата ще е основа за дискусията в Народното събрание.

Всички номинирани лекари ще бъдат представени в книга "Лекарите, на които вярваме". В нея ще има и данни за контакт с тях. Целта е тя да е полезен пътеводител на доверието в лекарите.

А от страниците на вестника ще продължим да разказваме за най-харесваните медици, да се допитваме до тях и да сме в помощ на читателите чрез техните професионални съвети.