
Земеделският министър Мирослав Найденов увери, че агнешкото за Гергьовден почти на 100 % е българско производство. „Агнешкото и на Великден и на Гергьовден е българско. Има достатъчно родно производство. Експортът тази година почти липсва заради кризата в Гърция. Има малък процент внос, но той е на замразени животни, а не на живи", каза министърът пред „Дарик" радио.
Найденов отрече да има недостиг на българско месо, а причината да има внос е единствено възможността за конкуренция на българския пазар. От друга страна, в арабския свят се търси българско месо заради известното му добро качество още от преди години.
Според министър Найденов на Гергьовден цените на агнешкото ще са по-ниски от тези на Великден. Причината за това е, че Гергьовден е последният възможен празник, на който българските овцевъди могат да реализират своята продукция.
„И те този път заложиха на оборота, а не на принципа „Ден година храни", смята министърът.
По думите му ако някъде има спекула в цените на агнешкото, тя не е при българските животновъди, а в магазините.
„Хората имат доста голям избор като потребители. Българите, тези които са опитали вносното и преди това са консумирали само българско, винаги ще предпочетат българското. Още повече, че българското се търси. Не е нужно да убеждавам, на вкус и цвят приятели няма. Аз мисля, че хората избират правилното, а то е българското", категоричен бе земеделският министър.
Според министъра, причината българското месо да не може да пробие на чуждестранните пазари и при големите търговски вериги е в сезонното производство на българското агнешко.
„Но аз си мисля, че не е нужно да пробиват в тези мултинационални вериги. Нужно е да се върнем там, където бяхме и там, където българското се цени, там, където световната икономическа криза не се усеща. Това са арабските страни, това са пазарите на бившите съветски републики", добави той.