Във Варна: офис на Едуард Питър-Миърс, краля на офшорките

https://www.24chasa.bg/novini/article/2007006 www.24chasa.bg
В една от стаите на втория етаж в тази варненска кооперация на книга е офисът на “Менавер глоубъл груп” на Едуард Питър-Миърс. Както и на още около 200 фирми на българи и чужденци, за които се грижи адвокат Десислава Везенкова. </B> СНИМКА: Google View

На 30 ноември 2007 г. във Варна е регистрирано дружеството “Менавер глоубъл груп” ЕООД на улица “Софроний Врачански” № 6., етаж 2, офис 2, става ясно от Търговския регистър.

На хартия фирмата се помещава в приятна нова триетажна сграда, която към онзи момент е офис на адвокатска кантора.

“Менавер глоубъл груп” има едноличен собственик - 45-годишния Едуард Питър-Миърс, поданик на Великобритания. Паспортът му е издаден от офшорната зона на остров Гърнси.

Едуард е партньор на родената в Брадфорд Сара Питър-Миърс (38 г.), която по документи контролира над 1200 компании на Карибите, в Ирландия, Нова Зеландия и Великобритания.

Едуард от своя страна е посочен като директор на поне още 1000 международни фирми, разкри неотдавна разследване на британския “Гардиън”.

В България засега негова е само “Менавер глоубъл груп”, но в учредителния й акт е уточнено, че може да създава представителства в страната, да закупува предприятия и да участва в съществуващи или бъдещи дружества в страната и чужбина. Според наш източник към момента НАП проверява каква дейност е развил офшорният крал на българска земя.

Почти веднага след създаването на българската си фирма в края на 2007 г. Едуард Питър-Миърс назначава за свой пълномощник адвокат Десислава Везенкова - в една от стаите на чийто офис се помещава фирмата на британеца при създаването си заедно с още десетки фирми на чуждестранни и български граждани.

В същия ден, в който фирмата на Питър-Миър е регистрирана, той сключва с адвокат Везенкова договор за наем.

Проверка в Търговския регистър показва, че на адреса на адвокатката са регистрирани още най-малко 112 фирми. А на същия телефон като нейния отговарят над 90.

Преглед на документите за тях в регистъра показват, че всички сключват с адвокат Десислава Везенкова аналогичен договор за наем на стая в офиса й.

Вероятно това е едно от най-населените офис пространства в страната, нещо като корпоративна дядова ръкавичка. Другото общо между фирмите в стаичката е, че отчитат загуби - година след година.

Никой обаче не се обади. Готови сме да предоставим място за позицията на Везенкова по случая.

Както и на НАП, когато приключат проверката си по случая с адвокат Везенкова и г-н Питър-Миеърс.

Истинското местожителство на бизнес партньорите Питър-Миърс остава неизвестно. В регистъра на британските компании са посочени 12 адреса на Сара, като някои от тях са в Лондон.

На нито един от тях обаче няма къща: няколко от адресите са пощенски кутии, в които се събират писма, получавани от стотици места, а на други се помещават офиси на компании, показа разследването на “Гардиън”.

Само на един от адресите разследващ журналист откри истинско жилище - вила на остров Сарк. Преди време в Сарк наистина е било жилището на семейство Питър-Миърс. Разследването обаче показва, че фамилията е напуснала острова преди повече от 10 години и са се преселили на Карибите.

В крайна сменка “Гардиън” успя да открие дома на мистериозната бизнес дама - луксозна вила на Карибите с невероятна гледка към морето и шумно, развързано куче в градината.

Макар че Сара Питър-Миърс отказва да коментира управлението на компаниите, които се водят на нейно име, изглежда, че цялата й империя от фирми е пълна измама. От години куриери на DHL редовно носят купища документи, които Питър-Миърс просто трябва да подпише срещу заплащане.

Джон Паркър е един от хората, с които тя работи във Великобритания. Той регистрира офшорни фирми на анонимни клиенти, като Сара Питър-Миърс е фиктивен директор.

Изглежда, че не е необходимо дамата да знае много за хората, от чието име взема решения, разпределя дялове и помага при откриването на банкови сметки.

Това, което трябва да направи, е само да се подпише. Името й фигурира под широк спектър от дейности - от покупки на руски луксозни имоти до сайтове с порнографско съдържание и онлайн залагания.

Адвокат Везенкова: Не познавам Едуард Питър-Миеър, свързаха се с мен по интернет, дадох им под наем една стая от кантората си

(позицията си юристката изпрати след публикуването на основния материал, заглавието е на редакцията)

С голямо огорчение пиша това писмо, след като днес прочетох написаното за мен и моята кантора, въвлечени в писанията досежно лицето Едуард Питър-Миърс и дружеството „Менавер Глобул Груп” ЕООД.

В публикацията се съдържат множество неверни и некоректно отразени обстоятелства, откровени намеци за връзка на мен и практиката ми с лица от кръга на „крале на офшорките”, които са не само опорочаващи личността ми, но и и пряко засягат авторитета ми, който съм изградила с много труд и който не мога да не защитя с настоящото изложение.

Разбирам, че сензацията и сензационните твърдения /а не открития/ на журналистите са стълб, по който професионално израствате, но е недопустимо и неетично моят и на моята професия авторитет така пряко да страда от отправени към мен открити упреци и намеци в статията за престъпни или неясни дейности на адвокатската ми практика с дружества или отделни клиенти.


Настоятелно моля да публикувате, при това – своевременно, опровержение на всичко невярно написано в статията, като имате предвид следното:

Не познавам лицето Едуард Питър-Миърс и никога, по никакъв повод не съм комуникирала с този човек. През ноември 2007 година, през сайта на кантората ми, с мен се свърза по е-мейл лицето Кристина Казарян – „от Москва”, която отправи запитване за ползване на услугите на кантората относно регистрация на дружество в България за неин клиент.

След проведената кореспонденция по е-мейл, ни бе изпратена попълнена регистрационна форма с имената на Едуард Питър-Миърс, копие на паспорта му и заверени пред нотариус и с апостил подготвените от мен всички необходими документи за регистрация на „Менавер Глобул Груп” ЕООД. При необходимост, мога да предоставя всички документи, получени от и по повод този клиент.

За целите на регистрацията на търговско дружество по ТЗ е необходимо указване на адрес на управление. Този клиент, чрез представителя си, изрично потвърди, че не може да посочи офис в Р България или друг адрес, поради което и с оглед на трайната практика в тази насока при първоначалната регистрация на дружества на чужди граждани, предоставих временно адреса на кантората ми като юридически адрес на това дружество.

За целта бе сключен договор за заем за послужване от 30.11.2007 година, със срок на действие 6 месеца. Действието на този договор изтече през май 2008 година и понастоящем дружеството използва адреса на офиса ми без наличието на правно или облигационно основание за това.

Категорично невярно е твърдението в статията, че „Едуард Питър-Миърс е сключил с адвокат Везенкова договор за наем”. Не се сочи иначе действителният факт, че този договор е за заем за послужване, а не за наем, т.е – е безвъзмезден, както и че всъщност отдавна не е в сила между страните по него. Въпреки че това дружество не следва да ползва адреса ми след изтичане на срока на договора, не мога със свои действия да променя вписаното обстоятелство в ТР. 

За съжаление, търговският закон не предвижда възможност промяната в адреса на управление да бъде извършено без надлежно решение на общо събрание на съдружниците, респективно – решение на едноличния собственик на капитала на дружеството. Поради липсата на такова решение и поради невъзможността ми да променя адреса на управление, въпреки че не представлявам това дружество и не извършвам каквито и да било действия за него, адресът му е все още същият, както първоначално регистрирания такъв още през 2007 г.

Невярно е и твърдението в статията, че представлявам „Менавер Глобул Груп” ЕООД и Питър-Миърс. В качеството си на адвокат имах пълномощия за регистрацията на дружеството и представителство пред държавните органи във връзка с тази регистрация, която представителна власт бе прекратена поради изтичане срока на пълномощното през далечната 2008 година, т.е преди пет години!

(Бел. ред. Тук се налага любезно да припомним на адвокат Венекова че към януари 2012, а вероятно и до момента, пълномощник на Питър-Миърс е нейният брат Александър Везенков - виж тук )Ето защо, най-малко като некоректен мога да окачествя израза от статията „тя го представлява”. Представителството е кръг от действия, с които се ангажира пряко волята на представлявания. Представителството се свързва именно с действия! Никога не съм извършвала каквото и да било представителство на физическо лице Едуард Питър-Миърс и дружеството „Менавер Глобул Груп” ЕООД по повод някаква тяхна дейност на територията на Р България и извън нея. От единствената ми комуникация с представители на тези лица по е-мейли, до мен не са достигали дори индиции за осъществявана дейност, или още повече – за криминални дейности на това дружество или собственика му. 

Така лесно може да си обясните шока, който статията и писанията в нея ми нанесоха, при това – за дружество, което единствено съм регистрирала преди почти 6 години и на което не познавам собственика.

Изпълнила съм всички свои ангажименти към този клиент досежно регистрацията на дружество, както и съм изпълнила изискванията на закона да изискам от него заверена декларация за произхода на средствата му по регистрацията на дружеството и тези, постъпващи по сметките му в РБ и копие от паспорта му, с което се изчерпват и отношенията ми с това лице, и действията, за които съм била наета като адвокат.

Вярно е, че на адреса на кантората ми в гр. Варна има регистрирани много дружества
, но категорично некорекно и неетично е извършеното в статията метафорично сравнение  с „корпоративна дядова ръкавичка”. Предоставяне на стая за юридически адрес е образно казано, доколкото адрес може да бъде дори и пощенска кутия.

Като адвокат, работещ в сферата на вещно и търговско право и владеещ чужди езици, към мен и с препоръки се обръщат много чуждестранни граждани, които регистрират дружества само за целите на покупка на недвижим имот в България. Повечето от тях са английски пенсионери, лица с руски произход, които са сравнително по-бедни от сънародниците си и се заселват да живеят в България.

Като адвокат на тези лица се ползвам с безрезервното им доверие, включително и с това да получавам кореспонденцията за дружествата им на моя адрес. Тези хора се доверяват на адвоката си и предпочитат дружествата им да имат юридически адрес при техния адвокат и/или счетоводител, вместо да регистрират адреси на управление в селата по местонахождение на имотите им, в мнозинството от които села въобще няма административни адреси.

От друга страна, липсата на административен адрес е пречка за вписване на адрес на управление на дружеството, респективно – за вписване въобще на регистрацията на дружеството в ТР, доколкото адресът е задължителен реквизит, подлежащ на вписване. Горното логично обяснява и защо адресът на кантората ми е адрес на много дружества – те всички са на мои клиенти, с много от които с годините станахме и близки приятели. Много адвокатски и счетоводни практики имат далеч повече дружества на свои клиенти, регистрирани на техните адреси, което обстотелство не противоречи на закона и не е престъпно или уличаващо адвоката в криминални връзки, какъвто иначе е смисълът на написаното в статията.

Некомпетентно, непълно и невярно също така е извършеното от автора на статията сравнение на всички „фирми от стаичката” , че „отчитат загуби – година след година”, намеквайки за схеми в нарушение на данъчното законодателство. 

Явно авторът разглежда и сравнява отчетите на именно тези дружества, за които споменах – на английски или руски пенсионери, или хора, заселили се в България, регистрирани само и единствено за целите на покупка на имот в България, които не развиват никаква търговска дейност. Отчетите на тези дружества съвсем логично показват или нулев оборот поради липса на дейност, или загуба от отчитане на амортизационните коефициенти върху жилищните имоти, които ползват.

Това обстоятелство също е най-малко престъпно или противозаконно. Напротив, такива са отчетите на всички дружества на чужденци, които притежават единствено имот, защото собствениците им не могат да придобиват земя поради съществувалите или съществуващите и понастоящем за някои от тях конституционни ограничения в този смисъл.

Моля, не намесвайте името ми с фигури от престъпния свят
– такива не познавам, не представлявам и не ме интересуват; не дискредитирайте така мен и професията мен заради факти, за които дори не сте чули мнението на страната, която уличавате. Та нали всички за едното добро име работим! Това, че авторът не ме бил открив при едното-единствено обаждане, не означава, че го освобождава от добрата журналистическа етика и задължение да сглоби и представи вярна и коректно пресъздадена картината преди публикуване на статията.  

В заключение искам да изтъкна нещо много важно, което касае лично мен, но вероятно и всеки уважаващ себе си адвокат. Аз милея за своите клиенти, уважавам тези от тях, които спазват законите на тази държава и инвестират своите сили и средства в нея, но никога не бих се поколебала да разкрия пред компетентните власти станали ми известни престъпни намерения или действия на които и да било клиенти. Много пъти, с моето лично съдействие и в резултат на мои действия и сезиране на прокуратурата, се е стигало до разкриване на документни измами и предотвратяване на престъпни действия на хора, с които аз или мои клиенти сме се сблъсквали.

Такива статии обаче не се публикуват....., не се пишат статии за добрината на адвокати, за доброто. Публикуват се статии като тази, в следствие на която се налага да пиша писма за опровержение, или да обяснявам на мои възмутени колеги и приятели, които ме познават, че написаното не е вярно, или че общо казано - „нямам сестра”.

Сигурно днес много хора, включително колеги, познати, врагове, са повярвали дори и на част от написаното, съчинили са свой сценарий и вече свързват в съзнанието си името ми само с престъпни офшорни босове, за което, откровено казано, не знам как да Ви благодаря! Остава ми имагинерното право да потърся защита на името, личността и правата си.

Ето защо, моля да публикувате горното без редакции, съкращения, извадки от контекста и перефразиране, за да докажете тезата, че иначе всеки имал право на отговор и лично мнение, нар. от автора „място за позиция по случая”.


Оставам с уважение: адвокат Десислава Везенкова

Виж всички текстове по темата:

Над 30 българи в “Офшорлийкс”

Доцент от СИК прави 5 офшорки, две са в пенсионен фонд

Държавен служител с две фирми на Британските Вирджински острови

Във Варна: офис на Едуард Питър-Миърс, краля на офшорките

Създател на университет и шеф на софтуерна фирма в "Офшорлийкс"