Създател на университет и шеф на софтуерна фирма в "Офшорлийкс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/2007145 www.24chasa.bg
Един от създателите на политехническия университет в Перник - Милен Пантелеев, е сред българите с офшорни фирми на Британските Вирджински острови. СНИМКА: АРХИВ

Милен Пантелеев, който е известен като един от учредителите на така наречения Пернишки университет, е сред българите с офшорки на Британските Вирджински острови.

От септември 2003 г. Милен Пантелеев е собственик на акциите в Global Management Ventures Inc.“Бил съм само пълномощник на тази фирма”, твърди обаче той пред “24 часа”.

Пантелеев има множество регистрирани юридически лица в България, като почти всички от тях са собственост на офшорна фирма.

Основният предмет на дейност на фирмите на Пантелеев е покупко-продажба на имоти. Повечето сделки за имоти, сключени от него, са изповядани като необлагаеми, което по принцип се допуска от закона, показва информация на “24 часа”.

Според наш източник, е интересно, че като цяло фирмите на Пантелеев нямат почти никаква активност като приходи и разходи, оборотите им са ниски. Това очевидно не им е попречило да създадат частен университет.

Сред хората с офшорна фирма се оказа и Делян Лилов, съсобственик на една от най-големите софтуерни фирми у нас - “Мусала софт”. Той е участвал в Pulse Technology Limitedзаедно с г-н Борис Менков, който и тогава, и към момента живее в САЩ.

Г-н Менков е изпълнителен директор на Rapan LLC - студио, създаващо компютърна графика за уеб, и за развлекателната индустрия, както и компютърна анимация, базирано в САЩ.

Десислав Маймаров е бил директор на Remco Technologies Limited. Според данните фирмата е била ликвидирана на 30 май 2003 г. и според наш източник около тази фирма няма данни за нещо нередно.

В една от българските си фирми Маймаров е бил съдружник с руския сенатор Валерий Пономарев. До края на миналата година, когато сенаторът е бил заменен във фирмата от друг руски гражданин - Николай Окунев.

Екатерина Тончевае собственик на офшорката Niacom Company Limited,според данни от “Офшорлийкс” от 2008 г. Компанията е за консултантски и маркетингови услуги в областта на фармацията. От документите става ясно, че фирмата е с очакван оборот от 500 хил. - 800 хил. евро и се предвиждат парични транзакции между 5 000 и 50 000 евро. Екатерина Тончева е партньор и в българската фирма “Зета 7”, с адрес в столичния жк “Младост”. Като юридическо лице фирмата не притежава нищо.

Като физическо лице обаче Тончева е собственик на доста скъпоструващи имоти, според източник на “24 часа”.

На телефона, посочен в българската фирма на Тончева, отговаря представителка на обслужваща агенция. Тя обеща да предаде молбата ни за коментар по темата, но г-жа Екатерина Тончева не се обади. Готови сме да публикуваме позицията й.

Българинът Николай Колев Добрев и германецът Стефан Бопот 2004 г. имат обща офшорна компания - Straight Transport Inc. И двамата имат български фирми, както и местожителство, но у нас няма данни да са бизнес партньори.

Според наш източник Николай Добрев винаги се е осигурявал на минималните прагове, а в същото време е натрупал палитра от скъпоструващо имущество. По тази причина още преди “Офшорлийкс” данъчните са му направили ревизии и са му наложени запори. Проверките продължават.

 Милен Пантелеев: Бил съм само пълномощник

- За коя точно фирма става въпрос?

- Нямам коментар към настоящия момент. Бил съм само пълномощник на тази фирма. Друга информация сега не мога да дам за нея.

- Не, Европейският политехнически университет в град Перник няма собственост. Според Закона за висшето образование в България университетите нямат собственост - те имат само учредители. Учредителите по принцип нямат никакви права, нито могат да вземат дивиденти, печалби и т.н. В този смисъл университетът в Перник не може да се асоциира с никакви офшорни фирми.

- В настоящия момент в България аз имам участие в една-единствена фирма, която по принцип няма нищо общо с офшорките. Други български фирми нямам.

- Бил съм пълномощник на тази фирма, само това мога да кажа.

Делян Лилов, “Мусала софт”: Беше преди 10 години, всичко е законно

- Контактите ми с тази фирма са отпреди повече от 10 години и даже ми е много интересно да знам каква всъщност е връзката ми с нея според така наречения “Офшорлийкс”.

- Какви отношения?

- Аха, добре. А разговорът записва ли се?

- Окей, добре. За моите взаимоотношения с г-н Менков се знае и от други хора в бранша, те не са тайна. Става въпрос за наша инициатива, започнала в началото на 2000 г. - заедно с още един българин, който живее в САЩ, където е и г-н Менков. Идеята беше да се занимаваме с разработка на софтуер. Борис, всъщност заедно с другия българин от САЩ се занимаваха с продажбата на услугата по разработката на софтуер.

- Точно така - за удобство, за да могат да се движат по адекватен начин средствата и аз също да мога да оперирам със средствата на компанията.

- Абсолютно никакви - всичко, което е правено, е напълно законно, регистрирано в БНБ и пред данъчните, както бяха изискванията на закона. С две думи - стандартна операция по изпълняване на услуги по разработка на софтуер. Доколкото имам спомен, през 2000 и 2001 г. работихме с Pulse Technology и през 2001 г. престанахме - оттогава тя няма никаква дейност. Фактически фирмата в един момент беше закрита служебно от офшорната администрация, защото по сметките й не бяха останали достатъчно средства, за да поддържат дейността й.

Виж всички текстове по темата:

Над 30 българи в “Офшорлийкс”

Доцент от СИК прави 5 офшорки, две са в пенсионен фонд

Държавен служител с две фирми на Британските Вирджински острови

Във Варна: офис на Едуард Питър-Миърс, краля на офшорките

Създател на университет и шеф на софтуерна фирма в "Офшорлийкс"