6-и месец адвокати чакат мотивите по “Килърите”

https://www.24chasa.bg/novini/article/2012140 www.24chasa.bg
Окръжният съд в Шумен постанови доживотен затвор без право на замяна за шефа на т. нар. Килъри Петър Стоянов-Сумиста ( в средата). СНИМКА: АВТОРЪТ

Повече от 5 месеца Шуменският окръжен съд не е готов с мотивите по делото срещу групата на т.нар. Килъри, съобщи адвокатът на Петър Стоянов-Сумиста Иво Найденов. "Аз и моите колеги сме спазили срока за обжалване на присъдите пред апелативния съд във Варна. Чакаме обаче мотивите на съдия Димчо Луков, за да изградим и нашата стратегия на защита", каза вчера адвокат Найденов.

На 20 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд осъди на доживотен затвор без право на замяна Петър Стоянов, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца, 17 години получи Янко Попов-Туцо, 15 години - Райчо Стойнев, и 4 години лишаване от свобода - Петър Атмаджов.
"Възнамеряваме с колегите да депозираме жалба до Инспектората на Висшия съдебен съвет за това забавяне", каза адвокат Найденов. Той обясни, че Сумиста и Янко Попов са в ловешкия затвор, а Вълев е в Бургас. Васил Костов е в затворническата болница в София и чака определение от съдия Луков за операция в "Пирогов".


Иво Найденов разказа, че трети месец чака и определение на Шуменския окръжен съд, за да отпадне забраната за посещения при Петър Стоянов. "Въпреки че моят подзащитен е задържан на 21 септември 2010 г. и вече е 2,5 г. в затвора без влязла в сила присъда, то за него и останалите осъдени важат всички ограничения, все едно са осъдени окончателно. Те нямат право на общо "каре", лежат заедно с други осъдени, при тях могат да влизат само най-близките", каза юристът. Той уточни, че този аспект на Закона за изтърпяване на наказанията противоречи на принципа на конституцията, според който всеки е невинен до доказване на противното.