Изселничка в Истанбул: Ножът опря до кокала, Ердоган се превърна и в цар, и в пъдар

https://www.24chasa.bg/novini/article/2029311 www.24chasa.bg
Демонстрант развява турското знаме с лика на Кемал Ататюрк на площад “Таксим” в Истанбул. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Не може да продължава повече така, ножът опря до кокала. Ердоган се превърна и в цар, и в пъдар, и хората излязоха на улицата.”

Това заяви вчера по телефона от Истанбул Селиме Кескин, изселничка от Разград.
“Каква оставка искат, колкото и избори да се проведат, винаги ще ги спечели Ердоган”, на обратното мнение е Исмайл Йълмаз от Гебзе.

Според Фикрет Ердем от Бурса преобладават обаче негативните оценки срещу премиера. “Вярно е, че тези демонстрации нямат икономически характер и не става дума за сметки, ток и заплати. Хората обаче не искат да потъпкват свободата им, да виждат как пред очите им  Ердоган се заиграва с принципите на Ататюрк.
Защо например правителството смени имената на улици, площади, на стадиони и името на Кемал Ататюрк от тях изчезна?”, запита Фикрет.

Той разказа, че и в иначе спокойната Бурса в нощта срещу понеделник също на 3-4 места е имало протести. “В Централния парк, в кварталите “Нилюфер” и “Йълдъръм” предимно млади хора са прекарали нощта навън и се е наложило да се намеси полицията”, каза Фикрет.

“Площад “Таксим” е едно много символично място за турците. Тук винаги са ставали протестите на истанбулчани и след това те са се премествали в други градове. И сега е така. Но нищо няма да се промени, само ще създадат проблеми на хората с тези протести. Става дума за 4-5 дървета в “Таксим”, които извадиха с корените, за да могат да ги засадят на други места. Категорично съм против протестиращите”, твърди Исмаил Йълмаз.

 “Ние сме петимни за едно дръвче, той цяла гора ще ми сече! Да не стане така, че с тези дръвчета да падне и нечия друга глава. Той стана по-голям цар и от Тодор Живков. Търпяхме, търпяхме, но си има граница. Въпросът с парка на площад “Таксим” е само претекст, повод. Истината е, че някой трябваше да каже какво става с демокрацията в Турция и накъде отиват нещата. Не е достатъчно икономиката да е силна,на този народ вече му трябват и други неща", смята Селиме Кескин.