14 г. затвор за изнасилвача от Риш, директорът на затвора не го иска

https://www.24chasa.bg/novini/article/2056832 www.24chasa.bg
Гюнай Хасанов СНИМКА: Венци Венков

14 г. затвор при първоначален строг режим ще излежи 17-годишният Гюнай Хасанов от смядовското село Риш за изнасилване на възрастна жена, реши вчера окръжният съд в Шумен.

На 3 ноември 2012 г. Гюнай изнасили и обра 73-годишна жена и се укри. В продължение на 10 дни 50 полицаи го издирваха в горите около Риш и накрая го заловиха.

Случаят нашумя, когато се оказа, че Гюнай е излежавал друга, 4-годишна, присъда за изнасилване на 92-годишна жена пак от Риш. Той бил в затворническото общежитие в Троян, когато на 24 септември 2012 г. го пуснали в тримесечен отпуск с прекъсване на наказанието.

Бащата на Гюнай
Бащата на Гюнай СНИМКА: Венци Венков

Мотивът да излезе от затвора била медицинската справка, че е болен от жълтеница. По-късно се оказа обаче, че справката е фалшива.

На 40-ия ден от отпуска Гюнай изнасилил М. С. от Риш. Счупил лявата ръка, взел телефона и откраднал от дома вино, брадва, одеяла, ракия, буркани с месо, яйца и вещи на обща стойност 197 лв.

След мащабното издирване криминалисти разказаха, че близките на Гюнай му оставяли дрехи и храна на различни места в гората, издавали му къде има полицейски постове. В същото време имитирали, че помагат на разследването.

“Не е виновен, мразят го, защото е турчин. Признанието му е изтръгнато с бой. Ще пиша за случая на турския президент и на ООН. През 1985 г. лежах 8 месеца в Белене, когато сменяха имената, и сега тази омраза на българите се пренесе към децата”, заяви вчера бащата на Гюнай - Мехмед, след като чу присъдата. Той е овчар и пасе собственото си стадо от 100 овце в Риш.

Съдът присъди и 10 хил. лв. обезщетение на пострадалата 73-годишна жена от селото, която също присъства на четенето на присъдата. Тя подлежи на обжалване, но ако влезе в сила, Гюнай ще лежи във варненския затвор.

Прокурорът по делото Димитър Димов обясни, че Гюнай трябвало да се върне в затвора в Ловеч.

В писмо до прокуратурата обаче директорът на пандиза поискал Хасанов да не бъде връщан там, защото сред останалите затворници вече имало настроения срещу него заради наложените рестриктивни мерки при даване на отпуски след случая с фалшивата медицинска справка.