Таксите за подготвителни групи са незаконни, съдят общини

https://www.24chasa.bg/novini/article/2071813 www.24chasa.bg
От общините търдят, че таксите отиват за хранене на децата. Съдът не прие този аргумент. СНИМКА: АВТОРЪТ

Таксата, която общините събират от родителите на деца в подготвителните групи в детските градини, е незаконна. И най-малкото съмнение за това отпадна, след като последната възможна инстанция - Върховният административен съд, се произнесе по казуса.

С такова решение излизат през последните месеци колегите им от административните съдилища в Шумен, Разград и Търговище. Навсякъде ги сезират родители, които протестират, че общините газят закона и бъркат в джоба им.

Проблемът е следният: държавата задължава децата на 5 и 6 г. да посещават подготвителни групи, но не осигурява финансово тази дейност. Така по закон родителите са освободени от плащане на такса за задължителната предучилищна подготовка, но с местни разпоредби общините им събират всеки месец пари. Всички знаят, че е незаконно, но се аргументират с целесъобразност.

Спорът е резултат от липсата на синхрон между разпоредбите на Закона за народната просвета и финансирането, което държавата осигурява за неговото приложение. С чл. 20 на закона от 2010 г. е въведена задължителната предучилищна подготовка на децата 2 г. преди I клас.

Алинея в същия член определя тази подготовка да се осъществява в подготвителни групи в детски градини или в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.

Законодателят е решил тази подготовка да е задължителна. А е безплатна, защото държавата осигурява единен разходен стандарт. За току-що приключилата учебна година той бе в размер на 1652 лв. годишно на дете. Дават се допълнително по 62 лв. на година за хранене.

Сметките на държавата са, че парите трябва да са достатъчни за цялостната издръжка на децата в подготвителните групи. Но според общините тази сума не стига доникъде.
Една учебна година - от 15 септември до 31 май, има 174 учебни дни. Според зам.-кмета по просвета в община Шумен Живка Тонева парите стигали за 112 присъствени дни. Едно от оправданията е, че междувременно са въведени нови изисквания към храненето на децата, което оскъпява издръжката им.

Има обаче общини, които не събират такса - точно с аргумент, че законът не го позволява. Така е в Русе и Кърджали и в малките шуменски общини Каолиново, Венец, Каспфичан, Смядово, Никола Козлево, Върбица, Хитрино.

Засега въпрос без отговор е как едни администрации се справят, без да събират допълнителни пари, а други - не. Може да се спори и за това защо в различните градове искат различни суми.

Като че ли в едните децата ядат филии с пастет, а в другите - сьомга. Каквато и да е сумата, при всички случаи недостатъчното финансово обезпечаване на разпоредбата в закона ощетява родителите. Парадоксът е, че от една страна, държавата ги задължава децата им да посещават подготвителни групи. А от друга - общините им събират пари затова, че изпълняват това задължение.

Срещу това се противопоставят магистратите в административните съдилища в Шумен, Разград и Търговище. Последното решение е отпреди дни - на състав на Шуменския административен съд.

Още за казуса и блиц с омбудсмана на Шумен Иван Капралов четете в утрешния брой на в. "24 часа".