Станишев: Да разкрием сметките на българи в офшорни зони

https://www.24chasa.bg/novini/article/2072949 www.24chasa.bg
Сергей Станишев

Ще помолим финансовото министерство да поиска данни за всички сметки на българи в офшорни зони и те да бъдат оповестени, каза лидерът на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна.

Виж още по темата за сметките на българи в офшорни зони:

Над 30 българи в “Офшорлийкс”

Станишев: Да разкрием сметките на българи в офшорни зони

Доцент от СИК прави 5 офшорки, две са в пенсионен фонд

Държавен служител с две фирми на Британските Вирджински острови

Във Варна: офис на Едуард Питър-Миърс, краля на офшорките

Създател на университет и шеф на софтуерна фирма в "Офшорлийкс"

Станишев се извини за казуса „Делян Пеевски" и назначаването му за председател на ДАНС. „Искам да отправя думи на извинение към моята парламентарна група, нашите членове и симпатизанти", каза той.

„Парламентарната група подкрепи това решение с огромно вътрешно колебание. Направи го в името на подкрепа към премиера Орешарски и в знак на доверие към мен като лидер на групата. Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива. Тези хора, които звънят на нашите народни представители, изразяват своето възмущение, да не го правят под внушение на ГЕРБ, аз нося своята отговорност. Това предложение беше направено с истински, чисти мотиви, със стремеж да се постигнат истински резултати", каза Сергей Станишев.

Това изказване беше посрещнато с ръкопляскания в пленарна зала.

„Искам ясно да заявя, че това предложение беше направено с най-чисти мотиви, за да се постигнат истински резултати, а не да се имитира дейност. Ще постигнем тази цел, сигурно ще е по-трудно, заради политическата грешка, която направихме. Когато биеш организираната престъпност, когато разкриваш злоупотреби, няма как да бъдеш обичан, но със сигурност залагаш главата си. Колко са готови да направят това и да изложат и своето семейство на риск?", коментира Станишев.

Народното събрание днес взема важно политическо решение. То не е толкова съществено като управленски акт, а като ясен знак от страна на Народното събрание за отчитане на гласа на българските граждани и реакция на общественото мнение. Това каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев при обсъждането на отмяната на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

„За никой е България, за нито един гражданин в последните години не е тайна, че цялата ни държава, институциите са проядени от интереси. Има тежко задкулисие. Този процес, вървял в продължение на години, достигнал в следващите години в апогей при управлението на г-н Борисов и партия ГЕРБ - централизирано и авторитарно управление, което разпределяше интереси в ущърб на българските граждани", заяви Станишев.

„Трябва да започне процес на оздравяване, пречистване на българския икономически и политически живот. Затова наред с първите спешни социални мерки на правителството на Пламен Орешарски, започна и реформа в сектор сигурност. Тази реформа е необходима, защото в последните години именно този сектор беше превърнат в лично оръжие на г-н Борисов и г-н Цветанов", заяви лидерът на Коалиция за България.

Когато министър-председателят заедно с лидерите на двете групи, подкрепящи правителството, обсъждаше възможно кандидатури, мотивът, който натежа в издигането на кандидатурата на г-н Пеевски, беше убедеността, че в момента трябва да се постигат бързи резултати в пресичане на контрабандата, в действия срещу незаконно използване на властовите позиции, срещу корупцията, срещу организираната престъпност, заяви  Станишев.

„Видяхме такава категорична решимост и готовност да се поеме личен риск в лицето на г-н Пеевски. Това е нестандартно решение, защото ситуацията е критична, необичайна и изисква бързи действия", заяви Станишев.

„Оказва се, че в търсенето н а бързи резултати, демонстрация на воля, прекрачихме една граница, която не бива да бъде прекрачена. Това е обществената оценка за публичните лица, които заемат високи държавни позиции. Това е тежък урок и за мен лично като лидер на моята партия, защото действително трябва всички политици да осъзнаем, че след 4 години потискане на гражданското общество, след газене и мачкане на хората, след протестите пред зимата България е различна. Хората искат тяхната оценка да бъде водеща в действията на всеки, който е на власт", посочи Сергей Станишев.

Вчера Парламентарната група на Коалиция за България взе решение да отправи питане до Конситуционния съд за казуса „Пеевски", за да се произнесе висшият орган на държавата, който гарантира законовия ред в държавата. Смятаме да го направим в най-кратко време заедно с колегите от ПГ на ДПС, каза още Станишев.

„Приветствам решението на г-н Пеевски до произнасяне на съда да не взема участие в парламента. Това е почтена и ясна позиция", посочи Станишев.

„Предстои нова процедура, която трябва да е прозрачна. Важно е оттук нататък действително към всеки да има равни критерии. Маските трябва да паднат, защото твърде често в българската политика има огромно лицемерие. Това лицемерие трябва да бъде разобличавано, трябва да има единен стандарт за всеки. Забележете кое е едно от първите действия, извън социалните, на Орешраски - че в нито една банка не може да има повече от 25 % от публичните пари. Това е принципен и ясен подход, в интерес на обществото", каза още Сергей Станишев.

„Ако говорим за икономически интереси, нека на масата бъдат сложени всички икономически интереси и кръгове, които без да са публични, определят поведението на политици, които формират, без да имат мандат, поведението на държавата. Ще търпим ли това оттук нататък? Това трябва да бъде спряно. Публичното трябва да доминира", подчерта той.